«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

…Ви ж чули історію про «мережу біолабораторій, які за замовленням країн Заходу ставили експерименти над місцевими мешканцями й виготовляли заборонені речовини» в Рубіжному на Луганщині? Створивши цей фейк про компанію «Мікрохім», російські окупанти-пропагандисти, напевно, зробили їй найкращу рекламну компанію за весь період існування. 

Поки росіяни розповідають про «біолабораторії», «Мікрохім» цілком успішно працює в Києві – практично одразу після повномасштабного вторгнення, з березня 2022 року. Якщо вірити співробітникам компанії, на успіх релокації підприємства вплинули лише два фактори. Перше – це спрацьований міцний колектив. І друге – науковий досвід, напрацьований цим самим колективом.

 

Люди й наукові напрацювання – найцінніше з набутого й релокованого

Заглиблюючись в історію компанії «Мікрохім», розумієш: у якому б форматі ти її не описував, все виходить схожим на рекламу. Навіть окупанти у своєму фейку стверджували, що тут працювали «…за замовленням країн Заходу» саме тому, що відмовлялись повірити: українська фармація у провінційному Рубіжному досягла такого рівня, який на думку росіян, на пострадянському просторі просто неможливий.

Вражені рівнем лабораторії «Мікрохім» окупанти своїм фейком про «таємну лабораторію Заходу» зробили компанії чудову рекламу

Отже, українська інноваційна фармацевтична компанія ТОВ «Науково-виробнича фірма «Мікрохім» станом на лютий 2022 року пропрацювала в Рубіжному Луганської області трохи понад 30 років – вона ровесниця української Незалежності. Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти (АФІ) для твердих і рідких лікарських форм.

У період роботи в Рубіжному

Весь величезний досвід у фармації, напрацьований «Мікрохім» за понад 30 років, описати складно, тим більше що його нюанси зрозумілі лише фахівцям. Наведемо кілька прикладів, які вписані не лише в історію компанії, але й в історію української фармацевтичної галузі в цілому.

Так, у 2000 році «Мікрохім» випустив перші вітчизняні препарати ізосорбіду динітрату та нітрогліцерину у спреєвій формі «Ізо-Мік», «Нітро-Мік».

У 2012-2013 роках компанія стала лідеркою двох національних бізнес-рейтингів – «Експортер року» та «Імпортер року».

У 2018 «Мікрохім» зареєстрував перший вітчизняний препарат для лікування легеневої артеріальної гіпертензії.

У 2020 році компанія стала лідером за кількістю проведених досліджень біоеквівалентності в Україні.

Коли найбільшою проблемою для всієї країни був COVID-19, саме «Мікрохім» і саме в Рубіжному розпочав випуск першого вітчизняного генеричного препарату для лікування коронавірусної хвороби – це було на початку 2021 року.

Загалом продукція «Мікрохім» представлена в таких терапевтичних групах, як кардіологія, неврологія, гастроентерології, травматологія, хірургія й ортопедія – загалом понад 50 найменувань препаратів.

Так виглядали склади компанії під час роботи в рубіжному перед повномасштабним російським вторгненням

Що стосується кардіопрепаратів – тут «Мікрохім» є одним із беззаперечних лідерів в Україні.

«Ми маємо найсучасніший, інновативний, збалансований та універсальний кардіопортфель серед українських виробників ліків. Маємо унікальні комбінації, які відтворили першими в Україні – найбільш повну лінійку препаратів на основі периндоприлу та валсартану, включаючи потрійні комбінації», – каже виконавчий директор компанії ТОВ «Науково-виробнича фірма «Мікрохім» Клим Тимко.

Зокрема, компанія «Мік­рохім» першою в Україні налагодила випуск препаратів у формі поліпілу (polypill), які використовують для лікування та профілактики серцево-судинних захворювань.

Саме у випуску кардіопрепаратів компанія має здобутки вже й у київський період роботи. Так, на початку травня 2024 року «Мікрохім» успішно відновив експорт лікарських засобів кардіологічного напрямку в Республіку Киргизстан.

Налагоджено співпрацю й з іншими країнами Кавказу й Середньої Азії.

«Наше співробітництво щодо неврологічних продуктів із Азербайджаном стартувало у 2024 році. Найближчим часом буде розширено співпрацю з Казахстаном, Узбекистаном й Азербайджаном. Для цього вже триває процес реєстрації кількох наших продуктів», – розповідає Тимко.

Серед найближчих планів «Мікрохім» – запуск в галузях неврології й кардіології нових брендів, які не мають аналогів в Україні, а також відкриття клінічної лабораторії в Польщі та лабораторії з розробки препаратів у Києві. За словами Тимка, це дасть змогу більш ефективно продовжувати наукову діяльність.

 

Без потужностей для виробництва

У рубіжанський період роботи за успіхами компанії стояли, по-перше, власні наукові розробки, й по-друге – виробництво як таке, власний сучасний завод.

Про релокацію заводу з усіма його потужностями не могло бути й мови – все лишилось в окупованому Рубіжному, ставши «локацією» для зйомок рашистських пропагандистських сюжетів про «біолабораторію».

Без власного заводу серйозною проблемою при налагодженні виробництва (навіть на майданчиках партнерів) стала повна відсутність певних препаратів.

«Технологію вироблення таких препаратів дуже складно відновити на нових виробничих майданчиках», – констатують у «Мікрохімі».

Втім, тепер, через два роки після релокації, ця проблема поступово долається, і налагодження більшості необхідних процесів на підприємствах партнерів очікується вже в жовтні поточного року.

А взагалі, одразу після призупинення своєю виробничої діяльності (у компанії вірять – це тимчасово) «Мікрохім» перейшов на іншу бізнес-модель – виробництво за контрактом. Препарати, розроблені «Мікрохім», протягом двох останніх років за контрактами виробляють на інших фармацевтичних заводах України й країн Європи.

В умовах відсутності власних виробничих потужностей колектив компанії зосередив свої зусилля на розробках лікарських засобів, їхній реєстрації, пошуку партнерів, а також операційному менеджменті, продажах і маркетингу.

У цій діяльності компанія не обмежується Києвом, куди релокувалась юридично. Різноманітні заходи, спрямовані одночасно і на маркетинг, і на просвітницьку роботу, протягом останніх двох років проводять як у форматі телемостів, так і в живу. Наприклад, тільки у лютому минулого року в заходах, організованих «Мікрохім», взяли участь  близько 600 лікарів з 11 міст України. Це були телемости на теми «Дискусійні кардіологічні питання щодо пацієнтів з високим ризиком серцево-судинних катастроф» та «Пошкодження нервової системи в центрі та на периферії».

До майстер-класу «Біль у спині. Актуальні алгоритми діагностики та лікування», який також відбувся минулого року у форматі телемосту, долучились фахівці з 10 український міст.

Майстер-клас «Біль у спині. Актуальні алгоритми діагностики та лікування»

Останньою подібною подією став живий круглий стіл «Дбайливий Езантал», який команда «Мікрохім» провела  в Харкові у квітні 2024 року. Під час цього заходу більше 30 фахівців прослухали доповідь кардіолога, кандидата медичних наук Ігоря Кузнецова, яка стосувалась препаратів виробництва «Мікрохім».

 

Об’єднані патріотизмом та волонтерством

Попри те, що колектив «Мікрохім» за останні два роки певною мірою оновився, його кістяк – це переселенці з Луганщини, здебільшого з Рубіжного, Кремінної та сусідніх населених пунктів, які тепер проживають у Києві.

Крім роботи й налагодження свого переселенського побуту, цих людей за два роки дуже сильно об’єднало волонтерство, допомога ЗСУ. У випадку з колективом «Мікрохім» це якось об’єктивно йде і «згори», і «знизу».  Співробітники разом із сім’ями майже одразу після переїзду в столицю їздили прибирати в ті населені пункти Київської області, які звільнили від окупації, працювали й працюють у гуманітарних штабах. Одночасно компанія як представниця вітчизняного бізнесу надає Збройним силам досить масштабну допомогу у вигляді різноманітних препаратів для українських медичних закладів та ЗСУ.

Виконавчий директор компанії ТОВ «Науково-виробнича фірма «Мікрохім» Клим Тимко

Зокрема, «Мікрохім» разом із партнерами передавав ліки й іншу допомогу в Інститут кардіології, клінічної та регенеративної медицини імені академіка М. Д. Стражеска НАМН України, в Інститут психіатрії, неврології та наркології НАМНУ у місті Харків, у Миколаївський військовий госпіталь. А також не лише ліки, а й дрони, засоби зв’язку, тактичний одяг, та транспортні засоби для українських захисників.

Раніше «ОстроВ» описував досвід кафе «ЖираFF», яке переселенці з Рубіжного Луганської області відкрили у Кропивницькому, а також досвід переселенців з Луганської області, які почати заробляти в новій ніші на новому місці, зареєструвавши ФОПи.

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі "Вікно Відновлення України". Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті