Допомога переселенцям: суворіші правила та послаблення від "Ощадбанку"

В Україні знову змінюються правила щодо надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам. Якщо раніше грошова підтримка переселенцям надавалася безстроково і без будь-яких додаткових умов, то тепер до уваги братиметься майновий стан сім'ї.

Крім того, держава суворо стежитиме за тим, щоб виплати не отримували переселенці, які мешкають за кордоном або повернулися додому.

"Якщо я правильно розумію, то більше нарахувань нам не бачити. Хоча ми їх довго отримували, ще до 24 лютого 2022 року. Різні правила запроваджували, але в результаті відбувалися якісь рішення, і виплати тривали. Тепер, як я розумію, виплат від України нам не бачити", каже донеччанка Марія К.

Згідно з обґрунтуванням від Мінсоцполітики, нововведення спрямовані на те, щоб допомога надавалась тим, хто більше її потребує. Певним категоріям внутрішньо переміщених осіб виплати не призначатимуться і не продовжуватимуться.

"Буде проведена верифікація одержувачів виплат, за результатами якої певна частина ВПО може припинити отримувати виплати, про що вони будуть належним чином повідомлені. Решті внутрішніх переселенців виплати будуть продовжені автоматично, жодних додаткових дій не потрібно робити", – зазначають у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

"ОстроВ" розбирався в нюансах нововведень.

Нові правила

11 липня Кабінет міністрів ухвалив постанову № 709 "Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб", яка вносить зміни до порядку призначення виплат на проживання для переселенців.

Зазначається, що допомога на проживання для ВПО – один із найважливіших інструментів для підтримки внутрішньо переміщених осіб та одна з найбільших за розміром фінансування з державного бюджету програм. На поточний рік на неї передбачено у держбюджеті 57 млрд. грн. Нині відбувається фінансування виплат понад 2,6 млн. людей.

"Метою Мінсоцполітики є забезпечення дієвої підтримки та допомога у подоланні викликів, викликаних війною, для внутрішньо переміщених осіб, які в результаті війни втратили житло або змушені були залишити власні будинки та переселитися з місць, де ведуться бойові дії або з тимчасово окупованих територій", – наголошують в уряді.

Одне з головних нововведень полягає в тому, що для всіх переселенців, які наразі отримують допомогу, з 1 серпня 2023 року буде автоматично продовжено виплату допомоги ще на шість місяців, тобто до кінця січня 2024 року. Після цього допомогу можна буде продовжити ще півроку, але лише для певних категорій переселенців. 

Розмір допомоги залишається незмінним: 3000 грн. для осіб з інвалідністю та дітей (до 18 років); 2000 грн. – для інших осіб.

На допомогу можуть розраховувати такі категорії переселенців:

– ті, хто перемістився (повторно перемістився) з територій, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окуповані РФ;

– особи, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання, та інформацію про це внесено до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій;

– діти, які народилися у внутрішньо переміщеної особи, відомості про яку включені до Єдиної інформаційної бази даних про ВПО.

"Звертаємо увагу, що громадянам для продовження виплат жодних додаткових дій не слід здійснювати, виплати триватимуть автоматично", – зазначають у Мінсоцполітики.

Ще одне нововведення полягає в тому, що, починаючи з 1 серпня 2023 року, виплати не будуть продовжуватись особам, які:

– перебувають за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин, що підтверджуються документально (обґрунтованими вважаються причини, коли людина була у службовому відрядженні або на стажуванні, перебувала на лікуванні чи реабілітації, доглядала хвору дитину, оздоровлювала дитину та ін.);

– повернулися до покинутого місця проживання.

Крім того, виплати не будуть продовжені особам, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі або засуджені за злочини проти основ національної безпеки або оголошені в розшук.

З 1 вересня 2023 року допомога продовжується для тих переселенців, чиє майнове становище потребує такої підтримки, і не продовжується для тих, чиє майнове становище дозволяє здійснювати суттєві витрати без допомоги держави.

А саме, з 1 вересня 2023 р. виплату буде припинено тим переселенцям, які з моменту прийняття цієї постанови:

– придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менше 5 років), крім авто, придбаних волонтерами та передані на потреби оборони країни;

– придбали на суму понад 100 тис. грн. земельну ділянку, квартиру, будівлю (крім житла, одержаного за рахунок державного або місцевого бюджету);

– мають на депозитному банківському рахунку кошти загальною сумою понад 100 тис. грн.;

– придбали іноземну валюту (крім валюти, одержаної від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму понад 100 тис. грн.;

– мають у власності житло, розташоване на інших територіях, але не тих, де ведуться активні бойові дії або які окуповані, якщо таке житло має площу понад 13,65 м2 на одного члена сім'ї;

– знаходяться на повному державному утриманні в будинку дитини, дитячому будинку, дитячому будинку-інтернаті, психоневрологічному інтернаті, будинку-інтернаті для людей похилого віку та осіб з інвалідністю, спеціальному будинку-інтернаті системи соціального захисту населення, школі-інтернаті, установі спеціалізованої освіти військового (військово-спортивного) напряму;

– відбувають покарання у місцях позбавлення волі.

Якщо за результатами перевірки одержувачів через державні реєстри буде ухвалено рішення про припинення допомоги, ВПО буде про це повідомлено. У разі незгоди можна буде оскаржити таке рішення органу соцзахисту або надати документи, що підтверджують, і продовжувати отримувати виплати.

"Звертаємо увагу, що постановою надано можливість отримувати допомогу внутрішньо переміщеним особам, у яких народилися діти після переміщення. Це врегулює проблему, яка виникала з отриманням допомоги на дітей, які народилися у ВПО після переміщення та, відповідно, їхнє зареєстроване місце проживання збігалося з місцем задекларованого місця проживання їхніх батьків (місця, куди переїхали ВПО)", – зазначають у Мінсоцполітики.

Також тепер людина зможе дистанційно відмовитися від статусу внутрішньо переміщеної особи без особистого звернення до органу соціального захисту населення.

Мінсоцполітики звертає увагу на те, що нові критерії для отримання допомоги не впливають на отриману допомогу до 1 серпня 2023 року.

Також звертаємо увагу, що для внутрішньо переміщених осіб, які вперше звернуться за отриманням допомоги після 1 серпня, допомога призначається на шість місяців на сім'ю та виплачуватиметься щомісяця одному з членів сім'ї з розрахунку на кожного члена сім'ї:

– для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тис. грн.;

– для інших осіб – 2 тис. грн.

Для таких сімей допомога може бути призначена ще на один шестимісячний період, якщо у сім'ї є:

– особи працездатного віку, які доглядають дітей до 6 років включно,

– особи з інвалідністю,

– особи, які мають трьох і більше дітей віком до 18 років і доглядають їх,

– особи, які доглядають людей з інвалідністю І групи, дітьми з інвалідністю, людьми з інвалідністю І або ІІ групи внаслідок психічного розладу, людьми, які досягли 80-річного віку,

– студенти, які навчаються на денній чи дуальній формі та не зареєстровані у гуртожитках,

– особи, які надають соціальні послуги та отримують за це компенсацію,

– особи, які отримують пенсію, яка не перевищує 6279 грн.,

– неповнолітні та малолітні діти, які прибули без супроводу законного представника,

– якщо сукупний дохід на одного члена сім'ї не перевищує 4 прожиткові мінімуми (8372 грн.).

– у складі сім'ї є непрацююча працездатна особа, яка протягом перших шести місяців, за які отримувала допомогу, сприяла своїй економічній самостійності (працевлаштувалася/зареєструвалася в центрі зайнятості як безробітна, зареєструвалася як фізична особа підприємець/або отримала допомогу на здобуття економічної самостійності) мікрогрант на створення чи розвиток власного бізнесу/ваучер на навчання) та середньомісячний дохід якого не перевищує 6279 грн. 

Але допомога не призначатиметься, якщо протягом трьох місяців перед зверненням член сім'ї здійснив суттєві витрати або сплатив послуги на суму від 100 тис. грн. одним платежем.

Суворий контроль та перевірки

Міністерство соціальної політики щомісяця передаватиме Міністерству фінансів інформацію про отримувачів допомоги. У свою чергу Мінфін зобов'язується проводити верифікацію даних за допомогою електронних систем та реєстрів. 

І вже за результатами проведеної верифікації одержувачів Мінфіном передаються рекомендації Мінсоцполітики для подальшого завантаження до електронних систем Мінсоцполітики з використанням функціоналу Єдиної системи.

Контроль за дотриманням вимог законодавства при наданні допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам здійснюватиметься територіальними органами Нацсоцслужби шляхом перевірки фактичного місця проживання/перебування ВПО. Ця норма запрацює вже з 1 серпня 2023 року

Фактична перевірка внутрішньо переміщених осіб буде проводитись не пізніше 10 робочих днів з моменту, коли керівник територіального органу Нацсоцслужби виявить підставу для цього та ухвалить рішення про проведення перевірки.

При цьому про проведення перевірки особа повинна бути повідомлена не менше ніж за 2 календарні дні до її проведення (телефоном або за допомогою іншого доступного засобу зв'язку). Якщо переселенець повідомив про свою відсутність через перебування у родичів або у відпустці, перевірка відкладається на два тижні.

Підставами для перевірки можуть стати:

– інформація з Єдиної системи про те, що особа стала на облік ВПО в межах однієї територіальної громади;

– повідомлення органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та підпорядкування, громадських об'єднань, фізичних осіб про зміну фактичного місця проживання/знаходження отримувача; 

– рекомендації Мінфіну щодо результатів верифікації.

Якщо переселенця не було на місці під час проведення перевірки, про це складається відповідний акт та його інформують про необхідність (у термін до 14 робочих днів) прибути до місцевого органу соцзахисту населення для ідентифікації та подання заяви у довільній формі про відсутність змін.

Якщо переселенець протягом 30 календарних днів після проведення перевірки не прибув до органу соцзахисту, то буде ухвалено рішення про тимчасове припинення надання допомоги з наступного місяця.

За наявності обґрунтованих причин відсутності ВПО за місцем проживання протягом 30 календарних днів після проведення перевірки одержувач соцдопомоги може подати органу соціального захисту населення заяву про поновлення виплати допомоги з документами, що підтверджують.

Послаблення від "Ощадбанку"

Нагадаємо, що у липні 2023 року Кабінет міністрів скасував карантин в Україні та, відповідно, нормативні акти, які значно спрощували певні процедури для внутрішньо переміщених осіб.

Так внутрішньо переміщені особи почали отримувати від Ощадбанку повідомлення про необхідність з'явитися у відділення банку з паспортом та карткою для проходження фізичної ідентифікації до 1 вересня 2023 року. Інакше банк погрожував заблокувати рахунки.

Правозахисники розкритикували це рішення "Ощадбанку", а переселенці були обурені тим, що в умовах постійних обстрілів їм доведеться ходити до відділень банків та вистоювати годинні черги. Це особливо актуально для прифронтових регіонів. 

"Коли ми про це почули, ми думали, що це фейк, ну, не може такого бути, щоб в умовах постійних обстрілів нас змусили йти в банк, щоб показати там картку та паспорт. Адже є телефони, інтернет, "Дія", невже не можна задіяти такі механізми? Кілька тижнів переселенці обривали телефони в "Ощадбанк", щоб не залишитися без виплат", – розповіла "ОстроВу" переселенка з Криму Світлана, яка проживає в Ірпені.

За інформацією "ОстроВа", в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій досить швидко відреагували на проблему і почали розробляти рішення, яке тимчасово заборонило б фізичну ідентифікацію "Ощадбанком".

"Це було непорозуміння, ніхто б не пішов зараз на такий крок", - зазначило джерело.

Справді, 14 липня Координаційний штаб із питань внутрішньо переміщених осіб під головуванням віце-прем'єра Ірини Верещук провів нараду з цього питання та вирішив відкласти ідентифікацію.

Зокрема, члени Координаційного штабу домовилися про те, що:

– "Ощадбанк" припинить СМС-розсилку;

– для одержувачів пенсій термін для ідентифікації продовжити до кінця січня 2024 року; 

– для одержувачів виплат ВПО ідентифікацію взагалі не застосовувати (оскільки термін виплат обмежений 6 місяцями).

"Ощадбанк" вже відреагував на це рішення Мінреінтеграції і заявив про тимчасове припинення фізичної ідентифікації.

"Інформуємо, що на виконання доручення Кабінету Міністрів України "Ощадбанком" тимчасово припинено проведення фізичної ідентифікації внутрішньо переміщених осіб. Клієнтам, які отримали від банку повідомлення про необхідність звернення до банку для проходження ідентифікації до 1.09.2023, буде додатково повідомлено про подальші питання. зараз опрацьовується урядом. Слідкуйте за офіційними повідомленнями уряду та Ощадбанку", – йдеться у повідомленні банку. 

Шахраї

"ОстроВ" вже писав про те, що останнім часом почастішали випадки шахрайства, пов'язаних із можливістю отримання матеріальної допомоги для внутрішньо переміщених осіб. У соціальних мережах та месенджерах можна знайти десятки оголошень, які пропонують українцям оформити матеріальну допомогу від ООН, Червоного хреста чи уряду, достатньо лише перейти за посиланням.

У Міністерстві соціальної політики вкотре нагадали, що подібні випадки шахрайства продовжують мати місце.

"Попереджаємо про поширення в популярних месенджерах та соцмережах шахрайських публікацій із пропозиціями отримати соціальні виплати для українців. Зокрема, нібито від ЗПС ООН та інших міжнародних організацій", – йдеться у повідомленні. 

Зокрема, для отримання допомоги шахраї пропонують перейти за посиланням та ввести дані для входу в онлайн-банкінг, які врешті-решт потраплять до рук шахраїв.

Крім того, зловмисники використовують фішингові сайти, які імітують найпопулярніші українські банки.

Щоб не потрапити на гачок шахраїв, фахівці рекомендують:

1) довіряти лише офіційним ресурсам,

2) не вводити реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах, 

3) у разі помилкового введення даних на шахрайському вебсайті – негайно заблокувати платіжну картку,

4) дотримуватися правил фінансової та кібергігієни.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті