«А якщо «Марічка» підійде до опор Кримського мосту не на самоті?». Російські ЗМІ про Україну

Прокремлівська газета «Взгляд» повідомляє, що в Держдумі розглянуть законопроект про «позбавлення ухилянтів набутого громадянства». «Необхідність такого закону викликана тим, що низка уродженців іноземних держав, які отримали громадянство РФ, часто уникають постановки на військовий облік... Ці люди забувають про те, що росіяни мають не тільки права, а й відповідні обов'язки», - заявляють автори законопроекту. Говорячи простими словами, фронт в Україні російські генерали хочуть закрити тілами «нових росіян», які ще вчора були громадянами України, Таджикистану, Казахстану, Вірменії тощо.

«Мало нам озброєних зеків...»

Водночас «Взгляд» змушений визнати, що законодавча ініціатива про поголовне вербування мігрантів до російської армії «викликала неоднозначну реакцію в експертному середовищі та суспільстві».

«Так, заступник начальника управління Росгвардіі по ДНР Олександр Ходаковський зазначає, що погано ставиться до ідеї відправляти мігрантів на «передок»: «Мало нам озброєних зеків, давайте ще додамо мігрантів. Буде картина маслом. Через деякий час ми побачимо таке, що мало не здасться». Оптимальним варіантом Ходаковський вважає проходження цими громадянами служби в будбатах. За його словами, військова інфраструктура зараз не розрахована на нинішній розмір армії. «Нам госпіталів не вистачає. Нехай будують безкоштовно казарми, полігони, прокладають дороги, роблять зуби дракона, врешті-решт», - зазначає він».

А ось «голова комітету Держдуми РФ у справах СНД, євразійської інтеграції та зв'язків зі співвітчизниками» Леонід Калашников поспішає заспокоїти, що законопроєкт «не стосується росіян із громадянством за народженням».

«Зате стосується тих, хто придбав паспорт унаслідок приєднання до РФ Криму, ДНР, ЛНР, Херсонської та Запорізької областей», - не забуває нагадати Калашников.

У цьому його палко підтримує і така собі Лариса Шеслер - «голова Спілки політемігрантів і політв'язнів України». Вона переконує, що «кожен громадянин Російської Федерації призовного віку повинен стати на військовий облік, при цьому багато хто з колишніх громадян України повинен пройти цю процедуру з чистого аркуша і без будь-яких санкцій».

«Ще кілька років тому воєнкоми не знали і не розуміли, як можна поставити на військовий облік вихідця з України. Чи враховувати його військову службу в Україні? Чи враховувати наявність або відсутність військового квитка? У цих питаннях не було ясності. Ба більше, раніше в російські військові училища не приймали вихідців з України без довідки про вихід з її громадянства, яку майже неможливо отримати», - нарікає Шеслер на сторінках «Взгляда».

Водночас, розуміючи, що російський паспорт для «нових росіян» - це насамперед квиток на фронт, Шеслер одразу ж запевняє, що «небезпека для тих, хто знову отримав громадянство РФ, потрапити до зони СВО перебільшена». 

Ще один кремлівський «правозахисник» - такий собі адвокат Дмитро Аграновський - нарікає, що законопроєкт про позбавлення ухильників громадянства РФ «опрацьований не до кінця».

«Поза увагою наразі залишилися вихідці з України. І їх умовно можна розділити на дві категорії - ті, хто отримував паспорт після 2014 року, і ті, хто набув громадянства після початку СВО, - пояснює «Взгляду» Аграновський. - Що стосується першої категорії, то змушений погодитися з тим, що є люди, які не зуміли встати на військовий облік своєчасно. Але це не їхня вина. Тому кожна історія має розглядатися індивідуально... Що стосується тих, хто нещодавно отримав громадянство, їм треба усвідомити, що якщо вони стали володарями російського паспорта, то й обов'язки в них такі самі, як і в інших громадян. Не виключаю, що в другому або третьому читанні буде доопрацьовано питання постановки на облік жителів нових регіонів і вихідців з України».

Аграновський пропонує змоделювати ситуацію: «людина отримала громадянство РФ, але так і не стала на військовий облік, і в неї російський паспорт заберуть».

«Чи можуть їй повернути українське громадянство, якщо раніше вона від нього відмовилася, сказати складно. Але він точно може стати апатридом. І таких людей у світі чимало. Вони живуть своїм життям, не користуються жодними правами громадянина, але й не виконують жодних зобов'язань. Але ось ВНЖ він уже навряд чи отримає. Слабо собі уявляю ситуацію, в якій позбавленій за ухилення від взяття на військовий облік особі дозволили отримати посвідку на проживання в тій самій країні. І думаю, що в законі це варто прописати окремо, щоб не було спокуси для хитрунів», - пропонує «адвокат».

«Що раніше ми зрозуміємо, що людина не має наміру виконувати ті зобов'язання, які вона взяла на себе в рамках присяги, то краще. Це потрібно робити до того, як вона наробить якихось лих або потрапить не в ті руки. І вже тим більше до того, як держава почне виконувати свої зобов'язання в частині виплат їй допомоги або, наприклад, пенсії», - застерігає Аграновський «нових росіян».

«Та сама «Марічка»

Так звана «Свободная пресса» б'є на сполох: «Київ за допомогою США і Британії спустив на воду перший ударний підводний робот «Марічка», яким спробує обрушити Кримський міст», але «боротися з яким нам майже нічим»...

«Коли-небудь цей феномен нинішнього збройного протистояння Росії з Україною стануть під лупами вивчати в усіх військових академіях світу. Його суть: країна, яка майже абсолютно втратила під час зіткнень основні компоненти власного військово-морського флоту в традиційному його розумінні (надводні кораблі, підводні човни і морська авіація), всерйоз претендує на відвоювання Чорного моря в значно потужнішої держави, яка все це має в своєму розпорядженні», - пише «СП». 

І «розкриває таємницю»: «Безумовно, головною метою зусиль ворога, які швидко нарощуються, за активної технічної та організаційної підтримки Заходу, напевно, стане Кримський міст, який давно застряг кісткою в горлі Києва, але стратегічний для Росії в сьогоднішніх бойових реаліях. А ще - наші основні військово-морські бази в Новоросійську і Севастополі. У зв'язку з цим просто небезпечно пропустити повз вуха повідомлення широко відомого у світі американського аналітичного сайту Naval News. За його інформацією, наприкінці серпня українці, імовірно, у тому самому Очакові спустили на воду перший «вітчизняний» (у всякому разі - так стверджують американці) ударний підводний дрон, майже романтично названий його творцями «Марічкою».

«СП» зазначає, що «відомостей про те, що насправді являє собою цей безпілотний підводний робот, поки вкрай мало - сказано лише, що його довжина близько досить значних шести метрів. Ширина - близько метра».

«Дальність автономного плавання ворожого дрона - до 1000 кілометрів. Чого з головою вистачить не тільки для того, щоб, припустимо, з Очакова або Одеси «дотягнутися» до будь-якої точки Чорного моря. Але й у процесі бойового патрулювання в разі потреби ще й кілька разів перетнути це море вздовж і впоперек. До чого вся ця якось навіть украй несподівана для вщент розореної України технічна пишність? Істина поки що, природно, теж лише в царині здогадок. Однак ось характерна деталь: новину про спуск на воду «Марічки» Київ супроводив появою в Мережі «мультяшного» відеоролика. На ньому видно, як торпедоподібна «Марічка» на великій глибині тихо підкрадається до дуже масивних бетонних опор неназваного мосту. А потім безперешкодно тикається в одну з них, переламуючи оглушливим підводним вибухом. Хто-небудь сумнівається, що йдеться саме про Кримський міст, заради знищення якого, головним чином, і сконструйована ця заповітна «мрія» будь-якого українського морського диверсанта?», - тривожиться «СП».

Прокремлівська газета попереджає: «Якщо у Києва все вийде, це може обернутися серйозним головним болем для Росії. Тому що на сьогодні не дуже зрозуміло, як і чим захищатися від такого роду зброї».

«...Що буде, якщо та сама «Марічка» до опор мосту підійде не на самоті, а великою зграєю? При цьому, припустимо, перші два-три українські дрони-камікадзе самопідривами спочатку на шматки розірвуть наші загородження. А в утворені проломи до мосту, невидимі в морській глибині, безкарно ринуть інші, такі самі?  Чим їх зупиняти особливій морській бригаді Росгвардії, яка на сьогодні, головним чином, і відповідає за безпеку цього шедевру російської інженерної думки, загальною довжиною в 19 кілометрів? Своїми протидиверсійними катерами спеціального призначення проекту 21980 типу «Грачонок»?.. «Марічка» їх просто не помітить. І продовжить виконання бойового завдання», - констатує «СП».

«Таким чином, зрозуміло, що боротьба з такою загрозою під силу не Росгвардіі, а тільки повноцінному і відповідним чином оснащеному військово-морському флоту. Чи маємо ми такий сьогодні на Чорному морі? На жаль і ах... Успішно вирішуючи одну величезну проблему у сфері оборони, ми, як видається, зовсім забули про іншу. Про сучасні малі протичовнові кораблі ближньої морської зони (протичовнові корвети). Жодного з них в останні десятиліття ми не тільки не побудували, але навіть і не плануємо закласти на російських верфях. І тому нові загрози з морських глибин у вигляді українських дронів-камікадзе (а, по суті, повторюю, - безекіпажних мінісубмарин) на Чорному морі відбивати нам, загалом-то, нічим», - сумно визнає «СП».

«Навіть на передовій буде можливість віддати свій голос»

Газета «Известия» опублікувала інтерв'ю з так званою «головою виборчкому ЛНР» Оленою Кравченко. Та розповідає путінській газеті, що «військовослужбовці, які беруть участь у СВО, з Омської та Самарської областей, а також з Якутії зможуть проголосувати на спеціально організованих екстериторіальних дільницях у ЛНР».

«За її словами, у бійців на передовій також буде можливість віддати свій голос, при цьому сама процедура голосування не розкривається - необхідно забезпечити її безпеку. Незважаючи на ці складнощі, у республіці очікують на високу явку на виборах, а також «у встановленому законодавством порядку» готові прийняти іноземних спостерігачів», - переказують «Известия».

«Ми очікуємо високу явку виборців: це важлива подія для республіки, виборці виявляють високий інтерес до виборів. Нагадаю, що загалом буде обрано 50 депутатів Народної ради ЛНР першого скликання і депутатів до 28 рад місцевих муніципалітетів республіки першого скликання строком на п'ять років», - хвалиться Кравченко.

Вона запевняє, що в так званій «ЛНР» навіть готові прийняти «іноземних спостерігачів», але от біда - жоден із них ще ніяк про себе не заявив.

Зате, продовжує хвалитися Кравченко, «на території Луганської Народної Республіки працюватимуть екстериторіальні дільниці, тому громадяни, зареєстровані в інших суб'єктах РФ, зможуть узяти участь у голосуванні на виборах, що проводяться в їхніх регіонах».

«До нас звернулися три регіони для надання допомоги в організації екстериторіальних виборчих дільниць для голосування військовослужбовців. Це Самарська, Омська області та Якутія. Угоди ми з ними не укладали. Від нас вимагається сприяння в наданні технологічного обладнання: скриньки для голосування, кабінки», - діловито пояснює Кравченко.

І підкреслює, що «вибори» будуть навіть в окопах: «Усі військовослужбовці, не тільки на передовій, у будь-якому разі матимуть можливість проголосувати, але розкривати саму процедуру ми не можемо з точки зору безпеки».

На запитання газети, чи очікує «голова виборчкому ЛНР» під час «виборів» «провокацій, обстрілів з боку Києва», Кравченко охоче підтакує: «Так, ми очікуємо різного роду провокацій з боку неонацистського режиму Зеленського. Ми готуємося до провокацій, зокрема в інформаційному полі. Ми постійно взаємодіємо з компетентними органами в цьому питанні і, як на референдумі, будемо оперативно на них реагувати».

Ну і наостанок Кравченко домальовує картину «демократичних виборів» повідомленням про те, що «журналістам можуть відмовити в акредитації для роботи на виборах на території ЛНР у разі створення загрози суверенітету, безпеці, територіальній цілісності, національній єдності та національним інтересам».  

«Наявність цих підстав буде встановлюватися компетентними органами, не виборчою комісією. У разі встановлення компетентними органами щодо окремих осіб факту, що вони несуть загрозу суверенітету, безпеці, територіальній цілісності, національній єдності та національним інтересам РФ, таким особам буде відмовлено в акредитації», - переказує «глава виборчкому ЛНР» кремлівську методичку.

«Розігріта банка кільки в томаті»

Мережеве видання «ПолитНавигатор» розлютилося через те, що в науковій бібліотеці Одеси відбулося «сімейне свято під назвою «Борщова екскурсія Одещиною».

Для початку «ПолітНавігатор» випускає неабияку порцію отрути і жовчі: «Була в Одесі наукова бібліотека... Тепер у ній не лунають латинські афоризми та Есперанто, майбутні інженери не гризуть граніт сопромату, на стелажах немає копій праць Ломоносова, зате багато гарних вишиванок (якщо і зайця можна навчити курити, то і хрестиком вишивати, видно, теж). Тепер бібліотекою бродять «озброєні камуфляжні «уми» інституту нацпам'яті, що «стійко тримаються на задніх лапах» і постачають заклад особистими «науковими працями» про викопане стародавніми украми Чорне море... Одеська національна наукова бібліотека, що поклала початок заснуванню публічних бібліотек у губернських містах Росії. Друга за значимістю в Російській імперії (після імператорської в Санкт-Петербурзі). Була відкрита 1829 року за підтримки генерал-губернатора Новоросійського краю графа Воронцова. Історично безцінне місце, в якому тепер... варять борщ. О, так, яволь, борщ, занесений до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Логічно».

До чого тут «яволь, борщ», «ПолітНавігатор» не пояснює.

І продовжує виливати отруту: «Вашій увазі дискусія «вчених умів», причетних до цієї події космічного масштабу. «Нас усіх об'єднує наша історія, наша нематеріальна спадщина, ті знання, які ми отримали від батьків і несемо своїм дітям. У кожній із наших родин варять борщ. Він об'єднує нас і водночас у кожній родині, у кожній хаті - він різний», - пояснила директорка Одеського обласного центру української культури Валентина Вітас. Яка «наша історія»? Які в Одесі «хати»? А рецепт борщу вони в кириличних стародруках, в «Острозькій Біблії» 1581-го року, що зберігається у фондах бібліотеки, вичитали?.. Однак «вчені дискусії» продовжилися. «Для нас зварити під 150 порцій одеського борщу - не проблема. Моя мама готувала борщ на основі карася, але інгредієнт, який додає справжнього смаку й колориту, - це добре просмажений бичок із «Привозу», - поділився досвідом один з організаторів борщових екскурсій Сергій Бєлоконенко, по суті, визнавши, що борщ у сприйнятті патріота - це «розігріта банка кільки в томаті».

«Це дуже тішить, бо навіть зараз, в умовах повномасштабної війни, ми відчуваємо, що Україна єдина і нас не перемогти», - вторить колезі керівниця Одеського обласного центру патріотичного виховання дітей та молоді Наталя Михайленко, також відповідальна за борщ. Питання: що далі? Коли кілька в томаті закінчиться? Одеська наукова бібліотека запропонує курси з ліплення кульок із кізяку? Посперечаємось, що так і буде?», - злісно і уїдливо підсумовує московський «ПолитНавигатор». 

Огляд підготував Михайло Карпенко, «ОстроВ»

Статті

Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Країна
25.09.2024
14:09

Квартирний бум проти переселенців. Їдеш від війни – залишай дітей, старих та тварин

Вимушені переселенці стають легкою здобиччю для недобросовісних власників. На жаль, навіть договір не завжди може захистити орендарів.
Донецьк
23.09.2024
12:17

Перейменування на Донеччині: як у 2024 році змінювали назви, пов'язані з РФ

Вже втретє за останні 10 років населенні пункти Донецької області стикаються із необхідністю масово змінювати назви об’єктів топоніміки на своїй території.
Всі статті