Зеленський затвердив лауреатів Шевченківської премії - 2024 та розмір премії

Президент України Володимир Зеленський затвердив лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка 2024 року. Відповідний указ №143/2024 "Про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка" опубліковано на сайті Офісу президента 9 березня.

"На підставі подання Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка постановляю: присудити Національну премію України імені Тараса Шевченка 2024 року ДЖАМАЛАДІНОВІЙ Сусані Алімівні (Джамалі), артистці, - за альбом "Qirim", - йдеться в указі.

Зазначається, що в номінації "Література" премію отримають Дмитро Лазуткін за книгу поезій "Закладка"; Ярина Чорногуз за книгу поезії "[dasein: оборона присутності]".

"Публіцистика, журналістика": Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василиса Степаненко за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя (репортажі, фото та відеорепортажі, розслідування та фільм "20 днів у Маріуполі").

"Музичне мистецтво": окрім Джамали, премію отримає композиторка Кармелла Цепколенко - за кантати "Читаючи історію" за поезією Оксани Забужко, "Звідки ти, чорна валко, пташина зграє?" за поезією Сергія Жадана, Дуель-Дует для скрипки та контрабасу, Симфонію №5.

"Театральне мистецтво": Іван Уривський, Тетяна Овсійчук, Сусанна Карпенко за виставу "Конотопська відьма" за повістю Григорія Квітки-Основ’яненка Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

"Візуальні мистецтва": Андрій Єрмоленко за серію робіт "Ukrainian resistance // Український опір".

Указом президента також встановлено, що розмір премії цього року складатиме 429 тисяч гривень кожна.

Зазначається, що цьогоріч не визначили лауреатів із категорій літературознавство і мистецтвознавство. 

Раніше повідомлялось, що оголосили переможниць п'ятої премії Women in Arts.

Статті

Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Всі статті