Зеленський розповів, які питання обговорював із лідером Китаю

Президент України Володимир Зеленський заявив, що під час телефонної розмови з Головою Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіном оговорювалися питання реалізації української формули миру, повернення з Росії депортованих українських дітей, звільнення полонених, а також забезпечення роботи Чорноморської зернової ініціативи. Про це Глава держави розповів під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів 28 квітня із Президентом Словаччини Зузаною Чапутовою та Президентом Чехії Петром Павелом у Києві, - повідомляє офіційний сайт Зеленського.

Президент наголосив, що Україна налаштована залучити до реалізації запропонованої формули миру якомога більшу кількість держав із метою тиску на країну-агресора. 

«Щоб до цієї формули або на майданчик обговорення нашої формули було залучено якомога більше країн світу і вони могли б потім тиснути на Російську Федерацію, щоб відновити мир, відновити нашу територіальну цілісність», – зазначив Президент.

Глава держави повідомив, що під час телефонної розмови йшлося про необхідність відновлення суверенітету й територіальної цілісності України в межах кордонів 1991 року та важливість дотримання Статуту ООН.

«Про все це говорили й почули повагу до всіх цих принципів. Я вважаю, що це дуже важливо», – зазначив Володимир Зеленський.

Лідери України й Китаю також обговорювали питання повернення українських полонених і майже 20 тисяч дітей, депортованих російськими окупантами.

«Є моменти, у яких ми повинні підключати всіх, кого можемо, різні країни світу, щоб вони тиснули на агресора й терориста – Російську Федерацію, яка викрала стільки наших дітей», – сказав Президент.

За словами Глави держави, під час телефонної розмови із Сі Цзіньпіном ішлося про загрози блокування чорноморського зернового коридору.

«До війни ми були, напевне, найбільшим експортером зерна в Китай. І тому Росія, коли вона блокує це… Мені здається, всі зацікавлені країни повинні тиснути на Російську Федерацію, щоб не було блокування цього коридору», – зазначив він.

Крім того, під час спілкування з Головою КНР Президент наголосив на неприпустимості постачання зброї країні-агресору з боку будь-яких держав світу.

«Україна хотіла б, щоб усі держави розуміли ризики постачання будь-яких видів зброї для Російської Федерації. Я почув позитивну відповідь у цьому сенсі», – розповів Володимир Зеленський.

Як повідомлялося, Зеленський переговорив телефоном із Сі Цзіньпіном про "новий поштовх двосторонніх відносин".

Статті

Донбас
19.05.2024
18:44

«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що...
Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Всі статті