Зарплати у конвертах, відтік інвестицій: бізнес України просить доопрацювати оновлене законодавство щодо мобілізації

Європейська бізнес-асоціація (ЕВА) опублікувала заяву щодо оновленого законодавства з мобілізації, запропонувавши доопрацювати його. Відповідна заява розміщена на сайті організації 8 січня.

У асоціації нагаддали, що в грудні у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби №10378 та законопроєкт щодо посилення відповідальності за військові правопорушення №10379, якими пропонується удосконалити законодавство щодо мобілізації.

"Бізнес детально проаналізував положення обох документів та прагне висловити своє занепокоєння рядом запропонованих норм, які можуть містити у собі ознаки порушення Конституції України. Власне, тому мати негативні наслідки не лише на економіку України, але і на репутацію країни та вкрай важливий процес відбудови нашої держави", - йдеться у заяві.

Зокрема, в ній говориться, що, за інформацією Президента України, саме стабільне функціонування економіки України дозволяє ефективно функціонувати Збройним силам України, адже саме гроші від податків і зборів з бізнесу є фактично єдиним джерелом фінансування армії.

"Станом на зараз шість платників податків забезпечують одного воїна і єдиним шляхом збільшення спроможностей ЗСУ є детінізація та ріст економіки", - нагадали в ЕВА.

Водночас, зазначається в заяві, запропоновані в проєктах Законів норми можуть, навпаки, призвести до зростання кількості «зарплат у конвертах» та неофіційного працевлаштування, відтоку іноземних інвестицій, суттєвого погіршення умов ведення бізнесу, який на кінець 2023 року оцінюється, за даними опитування Асоціації, на рівні 2,44 з 5 балів (негативний).

"Окремо хочемо зазначити, що ряд положень може фактично позбавляти громадян України базових прав, в тому числі, на отримання документа, який посвідчує особу та громадянство України, що є неприпустимим навіть в особливий період і може мати вкрай негативні соціальні та демографічні наслідки", - указали в ЕВА.

"Що стосується інших деяких коментарів та пропозицій, представники бізнесу переконані, що розширення повноважень місцевих органів виконавчої влади у сфері мобілізації не сприятиме керованості процесу через його децентралізацію. Водночас, що стосується вручення повісток, цим мають займатись суто компетентні органи без наділення такими повноваженнями і інших структур або юридичних осіб – аби уникнути додаткового суттєвого навантаження, зловживань та плутанини. Крім того, скорочення термінів, зокрема, для уточнення своїх даних протягом 30 днів всіма військовозобов’язаними в Україні може призвести до колапсу системи, збоїв в роботі електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста – через суттєвий наплив. Водночас, коментарі стосуються і адміністративних стягнень, відповідальності, тощо", - перерахували недоліки законопроекту бізнесмени.

У заяві також йдеться, що бізнес не підтримує прийняття проєктів Законів в запропонованій редакції і пропонує доопрацювати документи.

"Спільнота готова долучитися до їх доопрацювання до другого читання і щиро сподівається, що голос бізнесу буде почуто, аби уникнути колапсової ситуації і так в непростому процесі мобілізації. Адже люди є ключовими для якнайшвидшого досягнення Перемоги України, але і для бізнесу також. Тому, тут вкрай важливо сформувати розумну та продуману стратегію аби і економіка, і Збройні Сили України могли працювати – кожен на своєму напрямку, наближаючи Перемогу нашої держави!", - підсумовується у заяві.

Статті

Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Всі статті