Ізраїль підтримуватиме Україну зброєю, але афішуватиме цього не буде - ЗМІ

Ізраїль на мільйони доларів профінансував стратегічні матеріали для України та дозволив постачати їй озброєння зі своїми компонентами. При цьому ізраїльська влада просили не розкривати угоду, «щоб не розсердити» путіна. Про це повідомляє "Голос Америки" з посиланням на ізраїльську газету "Гаарец", яка посилається на високопоставлених європейських чиновників, які говорили на умовах анонімності.

За даними журналістів, до угоди ізраїльський уряд, який незабаром зміниться за результатами виборів, схилили США. Американці хотіли, щоб Ізраїль поставив Україні зенітні батареї. Однак, після двосторонніх переговорів було вирішено фінансувати «стратегічні матеріали». Про що саме йдеться, видання не уточнює, заявивши, що джерела попросили не публікувати цю інформацію.

У рамках домовленості Ізраїль перевів кілька мільйонів доларів державі-члену НАТО, яка постачає зброю Україні. Ця неназвана держава закупила матеріали та надіслала їх до України. За словами джерел, рішення про оплату матеріалів було разовим – питання про продовження угоди вирішуватиме новий уряд Ізраїлю на чолі з Біньяміна Нетаньяху.

Крім того, за даними «Гаарец», ізраїльське міністерство оборони дозволило членам НАТО постачати Україні озброєння, яке містить ізраїльські компоненти, такі як електрооптичні системи та системи управління вогнем.

За словами джерел, країна попросила всі сторони угоди не розкривати її публічно, щоб "не сердити" президента РФ путіна. Коментувати можливу угоду для «Гаарец» офіс прем'єр-міністра та міністерство оборони не стали.

Раніше Ізраїль послідовно відмовлявся від постачання зброї Україні. Як пише газета, ізраїльська влада побоюється, що будь-які військові поставки Україні роздратують путіна – і він у відповідь обмежить свободу дій Ізраїлю щодо атак іранських позицій у Сирії.

При цьому Ізраїль продовжує надавати Україні гуманітарну допомогу. Представник ізраїльського МЗС зазначив, що Ізраїль серед іншого розгорнув польовий госпіталь для українських біженців, забезпечує місцевих жителів енергією за допомогою гігантських генераторів, встановив понад півтора мільйона контейнерів з водою та системи очищення води, надав сотні тисяч продуктових наборів.

Біньямін Нетаньяху, який сформує новий уряд Ізраїлю, під час своєї передвиборчої кампанії робив суперечливі заяви щодо війни в Україні, зазначає «Гаарец». В одному інтерв'ю він сказав, що розгляне можливість поставити Україні зенітні батареї. Проте в іншому похвалив нинішній уряд Ізраїлю за те, що він утримався від таких постачань.

Як повідомлялося, у жовтні Президент Зеленський говорив про хорошу якість діалогу, якого було досягнуто останнім часом у співпраці України та Ізраїлю.

Статті

Луганськ
29.05.2024
10:47

 Безсоромниця. Луганський щоденник

Є ті, хто примудряється заочно оформляти українські пенсії та заново перераховувати російські за 6000 рублів незалежно від результату. На попит знайдеться пропозиція.
Світ
28.05.2024
08:27

«Якщо Путін захоче повернути Януковича на царство, все можливо». Російські ЗМІ про Україну

Усім відомо, що термін його легітимності як президента не закінчився, а був перерваний державним переворотом в Україні. Появу Януковича в розпал переговорів Путіна і Лукашенка не змогли проігнорувати навіть українські політики, які почали просто...
Донбас
26.05.2024
18:29

Ближче ніж на 100 метрів до кордону з Росією наближатися заборонено. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу іноді з гордістю, іноді з натяком на сум визнавали, що анексовані території «ДНР/ЛНР», які РФ всупереч міжнародному праву чомусь називає «повноправними суб'єктами Федерації», як і раніше, російські можновладці...
Всі статті