В ОБСЄ прокоментували повторні удари армії РФ по цивільних в Україні, коли мішенню обирають рятувальників

Росія, нехтуючи міжнародним гуманітарним правом та свідомо вчиняючи воєнний злочин, застосовує в Україні власну тактику повторних авіаційних та ракетних ударів по цивільних, яку вже випробовувала в Сирії. Про це заявив тимчасово повірений у справах місії США при ОБСЄ Тімоті Ганвей під час засідання Постійної ради ОБСЄ 25 квітня, йдеться на сайті ОБСЄ.

"Я хотів би зосередитися на достовірних повідомленнях про те, що російські військові завдають повторних ударів в Україні по цивільному населенню, в тому числі по парамедиках та особах, які прибувають, щоб допомогти жертвам першого удару. російський уряд наслідує власний приклад у Сирії, де він здійснив десятки таких авіаударів, унаслідок яких загинули цивільні, співробітники екстрених служб і гуманітарні працівники", - сказав Ганвей.

Він також нагадав, що у звіті Московського механізму ОБСЄ у 2022 році експерти відзначили "чіткі закономірності порушення міжнародного гуманітарного права російськими військами під час ведення бойових дій".

Окремо у звіті розглядалися повторні атаки на цивільне населення, зокрема удар "Калібром" 1 березня 2022 року по площі Свободи перед Харківською ОДА.

"За 5-7 хвилин після прибуття рятувальників стався другий удар аналогічною ракетою, яка влучила в будівлю. Це означає, що рятувальники та поранені в результаті першої атаки були навмисно обрані мішенню", - заявив американський дипломат.

За його словами, відтоді з'явилися й інші докази таких російських атак. Використовуючи цю тактику, росія вбила понад 90 медичних працівників, поліцейських і пожежників та поранила майже 350 цивільних осіб по всій Україні.

"Викликає занепокоєння той факт, що Росія все частіше використовує цей тип атак. Управління ООН з координації гуманітарних справ заявило, що протягом останніх тижнів спостерігається "особливо тривожна картина" таких ударів. Лише у березні та квітні внаслідок повторних атак Росії, спрямованих проти тих, хто першими реагує на надзвичайні ситуації, загинуло близько 30 рятувальників в Одесі, Харкові та Запоріжжі, а понад 20 дістали поранення", - сказав також Ганвей і наголосив, що порушення міжнародного гуманітарного права російськими військами не повинні залишатися безкарними, і кампанія росії проти цивільного населення України має бути припинена.

Раніше повідомлялось, що росіяни вбили "шахедами" ще чотирьох харків'ян, у тому числі трьох рятувальників, які ліквідовували наслідки обстрілу.

Раніше також було опубліковано відео, на якому харківський рятувальник Володимир Логінов розридався на місці, де за кілька хвилин до того росіяни повторним ударом вбили його 52-річного колегу-батька.

Статті

Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Всі статті