Україна підписала з Туреччиною та ООН угоду про експорт зерна

Україна у Стамбулі підписала з Туреччиною та ООН угоду про розблокування експорту зерна через Чорне море. Відповідну церемонію транслювало "Суспільне".

З боку України документ підписав міністр інфраструктури Олександр Кубраков. Сторону Туреччини представляв міністр оборони Хулусі Акар, ООН - генеральний секретар Антоніу Гутерріш.

Дзеркальний договір із Туреччиною та ООН також підписала росія - свій підпис залишив міністр оборони Сергій Шойгу. Варто ще раз наголосити – прямого договору між Україною та росією не сталося.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що "зерновий коридор" у Чорному морі запрацює вже найближчими днями. Своєю чергою представники ООН висловили сподівання, що попередні постачання зерна розпочнуться цієї суботи.

Згідно з підписаною угодою, контроль за портами Одеси, Чорноморська та Південного повністю залишається за Україною. До цих портів не буде допущено інших суден крім тих, які мають забезпечувати експорт зерна та пов'язаних з ним харчових продуктів та добрив.

Також у документі немає жодних передумов до послаблення санкцій щодо росії. Супроводжувати торговельні судна не будуть ні українські, ні російські кораблі.

Раніше радник глави Офісу президента Михайло Подоляк наголосив, що Україна не підпише з росією жодних документів щодо вивезення зерна.

Статті

Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Всі статті