Україна в останній момент вийшла з угоди з РФ і Туреччиною щодо безпечного судноплавства в Чорному морі - Reuters

Україна несподівано вийшла з угоди з РФ і Туреччиною щодо безпечного судноплавства в Чорному морі, коли угода була майже досягнута. Про це з посиланням на чотирьох співрозмовників пише агентство Reuters, - повідомляє Телеграм-канал "Радіо Свобода".

За відомостями агентства, РФ і Україна два місяці вели переговори за посередництва Туреччини, домовляючись про забезпечення безпечного перевезення вантажів у Чорному морі. Київ не хотів підписувати угоду офіційно, але погодився, щоб президент Туреччини Реджеп Ердоган оголосив про неї 30 березня - за день до турецьких місцевих виборів, які стали для партії Ердогана програшними.

"В останню хвилину Україна раптово вийшла з гри, і угоду було зірвано", - розповіло джерело Reuters.

Ще три співрозмовники агентства це підтвердили. Причини відмови невідомі. РФ, Україна і Туреччина відмовилися від коментарів.

Агентство Reuters отримало копію угоди. За умовами угоди Москва і Київ мали надати гарантії безпеки торговельним суднам у Чорному морі, зобов'язавшись їх не обстрілювати, не захоплювати і не обшукувати, якщо вони порожні або заявили про невійськовий вантаж.

У повідомленні нагадується, що Чорним морем проходять ключові маршрути і РФ, і України з доставки зерна, добрив і нафти - хоча їхні обсяги значно скоротилися після початку війни. У липні 2023 року РФ вийшла з так званої зернової угоди, яка неодноразово подовжувалася протягом року, пославшись на невиконання домовленостей з боку західних країн. У лютому 2024 року Україна заявляла, що не зможе захистити чорноморський судноплавний коридор без нової військової допомоги США.

Як повідомлялося, у РФ зараз набагато менше можливостей для мінування Чорного моря.

Статті

Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Всі статті