Україна уклала контракт з американською компанією на будівництво 20 атомних малих реакторів

Україна уклала контракт із компанією Holtec International на будівництво до 20 атомних енергоблоків із реакторами SMR-160. Про це 21 квітня у Facebook повідомила пресслужба "Енергоатому".

"21 квітня 2023 року президент ДП "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін та президент і виконавчий директор американської компанії Holtec International Доктор Кріс Сінгх уклали договір про співпрацю в розгортанні малих модульних реакторів (ММР)", - повідомили в компанії.

Зазначається, що Котін підписав договір у Києві, а Кріс Сінгх - у Камдені, штат Нью-Джерсі. На церемонії також були присутні міністр енергетики Герман Галущенко та віце-президент Holtec International з питань діяльності в Україні Ріаз Аван. Договір передбачає будівництво в Україні до 20 атомних енергоблоків з реакторами SMR-160.

"Спорудження в Україні ММР не лише сприятиме зміцненню енергетичної безпеки держави, а й дасть змогу замінити зруйновані російськими атаками теплоенергетичні потужності та досягти цілей декарбонізації", - заявив Котін.

Реалізація договору передбачає будівництво до 20 реакторів SMR-160, причому перший пілотний проєкт має бути готовий і вийти на мінімальну потужність до березня 2029 року. Документ також передбачає поглиблення співпраці між компаніями, яка триває вже не один рік.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна планує налагодити виробництво ядерного палива за три роки.

Статті

Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Всі статті