У Єврокомісії дали зрозуміти, що незадоволені телемарафоном і відключенням телеканалів в Україні

У звіті Єврокомісії щодо виконання Україною умов для початку переговорів про вступ до ЄС наголошується на необхідності відновити незалежний медіаландшафт. Про це повідомляє "Еспрессо" 8 листопада. 

У звіті вказано, що навесні 2022 року влада запустила телемарафон "Єдині новини" і відключила з цифрового ефірного мовлення три опозиційні телеканали.

"У березні 2022 року в умовах воєнного стану президент підписав указ про єдину інформаційну політику шляхом об’єднання програм усіх національних телеканалів у єдину інформаційну платформу. Це рішення призвело до розширення державного контролю над мовленням і деяких обмежень. Деякі ЗМІ вважають ці обмеження непропорційними. Подібним чином, виключення трьох приватних (опозиційних) телеканалів із наземного мовлення (в той час як канали продовжують працювати та залишаються доступними іншими способами) критикувалося опозицією з тих самих підстав", - йдеться в документі.

Зазначається, що початок повномасштабної російської загарбницької війни глибоко вплинув на медіаландшафт.

"Наступного року Україна має … розробити дорожню карту для підтримки відновлення плюралістичного, прозорого та незалежного післявоєнного медіаландшафту", – зауважили в ЄК.

Також наголошується на необхідності встановлення чіткої прозорості медіавласності, "беручи до уваги міркування безпеки".

Нагадаємо, 4 квітня 2022 року з цифрового мовлення відключили відразу три національні інформаційні телеканали: "Еспресо", "Прямий" та "5 канал".

Деякі чиновники назвали приводом для відключення каналів рішення РНБО від 18 березня щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану. У рішенні йшлося про створення інформаційного марафону "шляхом об’єднання усіх загальнонаціональних телеканалів". 

Утім того, яким чином забезпечувати таку "інформаційну політику" і чи слід для цього вимикати якісь канали, ані глава держави, ані РНБО, ані Нацрада не роз’яснили.

Як повідомлялося, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що "Україна виконала 90% реформ, яких від неї очікував ЄС, надаючи статус кандидата". 

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті