У Києві відбувся фінал фестивалю "Митниця. Нова режисура"

4 та 5 жовтня в Театрі драми і комедії на лівому березі Дніпра відбувся фінал фестивалю “Митниця. Нова режисура”.  Про  це повідомляють у театрі.

Мета фестивалю “Митниця”, який вже вдруге проводиться в Театрі на лівому березі, - відкривати нові імена в режисурі, підтримувати та давати можливість бути почутими, знаходити справжнє та нове.  Серед учасників - молоді і амбітні режисери і режисерки, які показали 4 і 5 жовтня уривки за обранами п’єсами. 

Цього року “Митниця” пройшла у партнерстві Театру на лівому березі та Театру Драматургів, а учасники працювали виключно із українською сучасною драматургією. “Митниця” - це фестиваль саме нової режисури, завдяки якому ми відкриваємо, підтримуємо та даємо можливість розвитку режисерок та режисерів в сфері театрального мистецтва”, - сказала у своїй промові на початку фестивалю Тамара Трунова, головна режисерка Театру на лівому березі та кураторка “Митниці”.

За ці два дні гості театру відчули колоритні кримськотатарські мотиви від режисерки Софії Салецької з п’єсою “У-подібне перехрестя” Ольги Мурашко, спостерігали за болем українського військового у “В полоні” Ігоря Білиця з режисеркою Яною Поцелуй, боролися з кавовими равликами від режисера Роба Фельдмана за п’єсою “Копи проти равликів” Ніни Захоженко, сміялися і плакали з п’єси “Wieprzowina/Свинина” Катерини Пенькової у таких різних баченнях режисерів Євгенія Резниченко та Олександра Соколова, змогли зазирнути в минуле і майбутнє одночасно завдяки режисеру Володимиру Сураю та п’єсі “П’ять пісень полісся” Люди Тимошенко.

Після кожного показу сценічного ескізу учасники зі своїми акторами були запрошені до обговорення з глядачами та членами журі. Митці поділились планами щодо майбутніх вистав, розповіли про закулісся та власне бачення текстів. 

“Фестиваль пов’язаний із засновником нашого театру - Едуардом Митницьким, для якого однією з головних магістралей діяльності було давати можливість говорити зі сцени новим голосам. Коли Едуард Маркович приймав вистави, він говорив: “Ну, покажіть мені те, чого ми не бачили ще”, це і є наш зашитий слоган фестивалю, ми сподіваємось побачити те, чого ми ще не бачили”, - сказала Тамара Трунова.

Членкинями та членами журі “Митниці” стали незалежні професіонали культурного сектору: Анна Бубнова - керівниця мистецьких програм Британської Ради в Україні, Анастасія Гайшенець - керівниця перформативних програм Українського інституту, Ілона Демченко - програмна менеджерка House of Europe, Валентина Клименко - журналістка, мистецтвознавиця, Андрій Корнієнко - кінопродюсер, Максим Курочкін - драматург, Олексій Суханов - телеведучий, журналіст, Тамара Трунова - головна режисерка Театру на лівому березі, Віка Федоріна - засновниця ресурсів Kyiv Daily, Ірина Чужинова - театрознавиця, кандидатка мистецтвознавства.

“Ми об’єднуємося емоціями”, — під час обговорення зазначає учасник фестивалю Володимир Сурай. 

І дійсно, в теплому світлі та стінах театру десятки людей об’єдналися. Зі сцени голосами акторів звучали гострі теми, а режисери вправно жонглювали жанрами в пошуках свого, особливого прочитання.

Зараз відбуватимуться аналіз оцінок журі та переговорні процедури з учасницями/учасниками, що, за результатами оцінювань, наберуть найвищі бали. І вже 4 листопада ми дізнаємося результати голосування журі. Уривки, що наберуть найбільшу кількість балів, будуть поставлені на сцені Театру на лівому березі вже наступного театрального сезону.

Фестиваль "Митниця. Нова режисура" було створено в 2022 році Театром на лівому березі з метою відкриття, підтримки та розвитку режисерів та режисерок в сфері театрального мистецтва. Він став продовженням Фестивалю пам’яті Едуарда Митницького “Простір Майстра” (відбувся в Театрі на лівому березі в 2021-му і був заснований Стасом Жирковим та Тамарою Труновою). Переможцем першої "Митниці" було обрано Олександра Соколова з п’єсою Мартіна Макдони “Самотній Захід”, прем’єра вистави відбудеться навесні 2024. Кураторка фестивалю – головна режисерка Театру на лівому березі Тамара Трунова.

Статті

Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Всі статті