СБУ ліквідувала підпільну типографію, яка виготовляла фальшиві паспорти для "легалізації" в Україні та ЄС. Серед клієнтів були росіяни

СБУ ліквідувала підпільну типографію, де виготовляли фальшиві паспорти для "легалізації" росіян в Україні та ЄС. Про це повідомляється в Телеграм-каналі відомства 29 червня.

"Служба безпеки спільно з Національною поліцією заблокувала ще одну міжрегіональну схему виготовлення і продажу підроблених документів України, – сказано в повідомленні. – У результаті комплексних заходів у декількох областях нашої держави викрито організатора оборудки і трьох його спільників".

Зазначається, що зловмисники пропонували своїм клієнтам фальшиві паспорти, водійські посвідчення, свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів і державні акти права власності на землю. Серед клієнтів були громадяни РФ, які на підставі фейкових документів намагалися "легалізуватися" в Україні або виїхати до Євросоюзу. Вартість підробки залежала від складності документа і терміновості його виготовлення.

"Так, наприклад, за одну фейкову ID-картку громадянина України ділки просили 1100 доларів, а фейкове посвідчення водія продавали за 600 доларів, – пише відомство. – При цьому, щомісяця фігуранти виконували від 100 і більше "замовлень".

Крім того, вони виготовляли фіктивні висновки медкомісій щодо непридатності до військової служби за станом здоров’я. Таку послугу ділки оцінювали від 5 до 10 тисяч доларів.

Під час більше 150 обшуків у підпільному «цеху», а також за адресами проживання і роботи фігурантів у Київській, Рівненській, Харківській, Одеській і Закарпатській областях виявлено:

- бланки фальшивих документів;

- обладнання для виготовлення підробок та нанесення на них голографічних захисних елементів;

- печатки і штампи, які використовували у незаконній діяльності.

Наразі організатору схеми, його "кур’єру" з Бучі, а також двом спільникам з Рівного і Харкова повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України.

Двоє із вищевказаних фігурантів уже перебувають під вартою. Планується повідомлення про підозру ще одному учаснику схеми із Рівного і нотаріусу з Харкова. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

Раніше повідомлялось, що СБУ затримала колишнього "регіонала", який наводив російські "Гради" на прикордонні райони Сумщини.

Статті

Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Всі статті