Російський священик із шістьма дітьми попросив політичного притулку в США

Російський священик протоієрей Федір Шумських, який виступив проти вторгнення РФ в Україну, попросив політичного притулку до США. Про це він розповів в інтерв'ю "Голосу Америки".

Зазначається, що антивоєнна позиція Шумських не знайшла підтримки серед інших священиків РПЦ, після чого він вирішив залишити росію разом із сім'єю та шістьма дітьми. У грудні він запросив політпритулок до США, перейшовши через кордон із Мексикою.

У Білгородській єпархії, де служив отець Федір, заявили, що священика було «заборонено у служінні за самовільне залишення приходу».

За словами Шумських, під час однієї з проповідей він "порадив солдатам поменше дивитися телевізор, вірніше сказати, взагалі його не дивитися, тому що вони будуть неправильно поінформовані владою і все неправильно розуміти...".

"Через тижні півтора, я не знаю за цю проповідь чи за іншу, тому що я різні проповіді вимовляв, мене без пояснення причини звільнили з посади військового священика. Коли почалася війна, я почав шукати священиків, які могли б підтримати мене. Але ніхто не захотів. Я взагалі хотів піти до архієрея (хотів переконати його), щоб він вимовив маніфест проти війни, але ніхто зі священиків не захотів зі мною піти, я знайшов лише пару священиків у всій єпархії, які були проти війни, і то вони боялися", - розповів Шумських.

За його словами, "всі священики, які у нас служать, не просто не проти цієї війни були, вони просто захоплювалися цією війною".

"І коли я сказав, що це ж божевілля, це братовбивство, що ви творите, то мені було сказано, що «ось наша армія за три дні не змогла здолати Україну, ну ось за тиждень ми, наша армія, точно їх переможемо». Я в серцях їм сказав на це: "Ось там ви свою армію і поховаєте", - згадує Шумських.

"Коли сьогодні я бачу, що священики благословляють патріарха, благословляють цю братовбивчу війну, ви знаєте, це мені нагадує історію двохтисячолітньої давності, коли розпинали Христа, тільки сьогодні вже розпинають не одного Христа, а сотні Христів. Це просто сатанізм. І ви знаєте, чесно скажу, іноді думаєш, невже вже кінець світу взагалі?Я не знаю, коли буде антихрист, але те, що сьогодні Путін – антихрист Росії, це мільярд відсотків… Ні за який він там Донбас, ні за який Луганськ, ні за який Крим, ні за який «російський світ», все це цирк і брехня. Хто розумний, той знає. І люди прокляли той день, коли вони встали та повірили в «російський світ» на південному сході України...", - сказав священик.

Як повідомлялося, повідомлено про підозру римо-католицькому священику, який заперечував злочини рашистів у Бучі.

Статті

Світ
02.06.2024
10:07

“У найближчі місяці багато що стоятиме на кону”. Західні медіа про Україну

Стан української армії продовжує погіршуватися, особливо там, де вона має найбільше значення: в піхоті. Контрнаступ України влітку минулого року досягнув кульмінації насамперед через виснаження піхоти, і з того часу їй важко компенсувати ці втрати.
Донецьк
01.06.2024
14:44

"Нове покоління творців". Донецький щоденник

Це шостий за рахунком фестиваль. Перший провели у Донецьку у 2018 році. Але 2023-о за основна частина проходила у «звільненому» Маріуполі. І якщо одразу донеччани не надали цьому значення, мовляв, це символічно, то цього року вони мали привід...
Країна
30.05.2024
09:14

“Поміняти парадигму”. Військовослужбовці розповідають про свій досвід лікування після поранень в Україні

Долю кожного пораненого вирішує, таким чином, військовий лікар, відповідальний за скерування. Деяким щастить потрапити у потрібне місце. Віктору Комарницькому не пощастило.
Всі статті