Режисер Сенцов і письменниця Забужко отримали Ордени почесного легіону від Франції

Український режисер і військовослужбовець ЗСУ із Криму Олег Сенцов удостоєний найвищої нагороди Франції – Ордену почесного легіону. Нагороду також здобула українська письменниця Оксана Забужко. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Орден їм вручив 14 липня у Софійському соборі посол Франції Етьєн де Понсен.

«Це наша спільна нагорода, всіх, хто зараз захищає Україну», – написав Сенцов у своєму фейсбуку.

Нагородження раніше анонсувало посольство Франції у твіттері.

«У день Національного свята в саду Святої Софії Етьєн де Понсен має честь від імені президента Еммануеля Макрона вручити відзнаки Національного ордена Почесного легіону Оксані Забужко та Олегу Сенцову, знаковим та видатним особам України», – йшлося у повідомленні.

Орден Почесного легіону – найвища нагорода Франції, заснована в 1802 році за прикладом лицарських орденів. Її присуджує президент за військові чи громадянські заслуги. Серед українців, удостоєних цієї відзнаки: художник Іван Айвазовський, президент Українського католицького університету Борис Гудзяк, танцівник і хореограф Серж Лифар, філософ Мирослав Попович.

Торік Орденом Почесного легіону нагородили українську поетесу Ліну Костенко.

У перші дні повномасштабного вторгнення РФ Сенцов, раніше ув’язнений у росії, вступив до територіальної оборони Києва, потім воював на найгарячіших напрямках у Луганській та Донецькій областях. Український режисер розповідав, що воює, щоб «повернути до Криму український прапор».

Статті

Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Всі статті