Президент Венесуели підписав укази щодо анексії частини території Гаяни

Президент Венесуели Ніколас Мадуро підписав шість указів щодо анексії регіону регіону Ессекібо, який розташований на території сусідньої Гайани. Про це 9 грудня повідомило венесуельське медіа "Últimas Noticias", - передає ТСН.

Перший указ передбачає створення так званої "Національної комісії із захисту Ессекібо". Її має очолити віцепрезидент Делсі Родрігез. Другий указ Мадуро підписав про Зону комплексної оборони Гаяна - Ессекібо. 

Водночас іншими своїми указами він планує створити в регіоні філії державної нафтогазової компанії PDVSA і металургійного конгломерату CVG.

Крім цього, Мадуро призначив очільником анексованого регіону капітана Алексіса Родрігеса Кабельо.

"Я прошу підтримки народу та Боліварських національних збройних сил, щоб мирно рухатися до великої мети, щоб наша Венесуела залишилася з повною картою, а наша Венесуела рухалася мирно, продовжувала свій шлях слави, єдності", - сказав Мадуро.

Телеграм-канал "DW Главное" повідомляє, що президент Гайани Ірфаан Алі заявив, що його уряд звернувся до союзників по військову допомогу для захисту. Анексію регіону Венесуелою засудили Велика Британія, Карибське співтовариство та Організація американських держав. США також підтримали Гайану. Бразилія заявила, що не хоче війни в Південній Америці, і висловила готовність стати посередником у переговорах. Одночасно РФ оголосила про візит Мадуро в Москву до кінця 2023 року.

Нагадаємо, що 5 грудня уряд Венесуели оголосив про створення комісії з "захисту" Ессекібо та про плани щодо створення закону про приєднання "нового штату" Гаяни, богатого на нафту. Через два дні у Бразилії заявили, що розгортають війська вздовж кордону з Венесуелою, аби "гарантувати недоторканність території".

Як повідомлялося, депутат Держдуми РФ погрожує відібрати у США Аляску, натякає і на втрату Техасу.

Статті

Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Всі статті