Президент Бразилії поскаржився, що втомився від війни в Україні

Президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва під час візиту на саміт Євросоюзу та Латинської Америки відмовився називати Москву головним винуватцем конфлікту та заявив, що світ втомився від війни росії проти України. Про це повідомляє "Еспрессо" з посиланням на Bloomberg.

"Світ починає втомлюватись. Країни починають втомлюватися. Тож настане момент, коли буде мир. І тоді має бути група країн, здатних розмовляти з Росією та розмовляти з Україною", - сказав Лула да Сілва у Брюсселі.

Раніше він наполягав на переговорах між Україною та росіє, тож на дводенному саміті лідерів Європейського Союзу, Латинської Америки та Карибського басейну на початку цього тижня розкритикував також президента Чилі Габріеля Боріча за його позицію щодо Москви.

Зазначається, що на саміті не змогли погодити спільну заяву через розбіжності щодо згадки про російське вторгнення в Україну. Підписати заяву, в якій засуджуються дії РФ, відмовилася, зокрема, Нікарагуа.

Президент Бразилії також уникнув називати Москву головним винуватцем конфлікту. За словами одного високопосадового дипломата, він нібито боявся засмутити цим Москву. Крім того, бразильський президент заявив, що президент України Володимир Зеленський та його американський колега Джо Байден також винні в тому, що не змогли продовжити переговори з російським президентом путіним.

Водночас небажання лідера Бразилії прийняти будь-яку жорстку мову щодо росії розчарувало країни ЄС на саміті й зміцнило країни Латинської Америки, включаючи Кубу та Венесуелу, які виступали проти рішучої позиції.

Нагадаємо, 7 квітня президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва запропонував, щоб Україна поступилася тимчасово окупованим півостровом Крим і віддала його росії для "спокою у світі".

Як повідомлялося, Єврокомісія нагадала Бразилії, хто агресор, а хто жертва у війні. 

Статті

Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Всі статті