Після повномасштабного вторгнення РФ використання української мови в соцмережі Х зросло на 87%

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну в українському сегменті соцмережі X почала значно переважати українська мова. Про це йдеться у дослідженні вчених з Університету імені Людвіга Максиміліана у Мюнхені, Мюнхенського технічного університету та Університету Бата у Великій Британії, опублікованому в науковому журналі Communications Psychology,  - пише Укрінформ.

Вчені проаналізували 4 453 341 допис у соцмережі Х із геотегами від 62 712 українських користувачів до та під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну – в період з січня 2020 року по жовтень 2022 року.

Зазначається, що ще до початку війни вчені спостерігали постійний перехід від російської мови до української, який різко прискорився з початком повномасштабного вторгнення РФ.

«Примітно, що наш аналіз показує, що після російського вторгнення більше половини користувачів Твіттера (соцмережа Х – ред.), які робили дописи російською мовою, перейшли на українську», - йдеться у дослідженні.

За словами дослідників, мови можуть бути причиною конфлікту, і вони часто включені у визначення культурної та етнічної ідентичності та є основою для будівництва нації і політичних змін.

Науковці зазначають, що збільшення використання української мови в соцмережах в Україні існувало вже після Євромайдану та російської анексії Криму у 2014 році, однак саме після початку повномасштабного вторгнення стався різкий перехід.

В ході дослідження науковці з’ясували, що середня інтенсивність твітів російською від 2020 року лишалася практично незмінною аж до листопада 2021 року. З цього моменту і по жовтень 2022 року спостерігалося зниження використання цієї мови на 21%. Для англійської мови — навпаки — після листопада 2021 року спостерігалося різке зростання на 107%.

Що стосується української мови, то йдеться більше про довгострокове зростання приблизно на 43% до початку повномасштабної агресії РФ. Воно трохи призупинилося незадовго до 22 лютого 2022-го, але значно прискорилося після — аж на 87%.

Такі тенденції свідчать про зміни в практиці спілкування українців в умовах повномасштабного вторгнення, йдеться у публікації.

Зазначається, що українським сегментом соцмережі Х користуються люди віком 18–29 років (13%), 30–39 років (8%), 40–49 (7%), 50+ (1%).

Науковці наголосили, що в ході дослідження не збирали і не визначали демографічні дані користувачів, такі як вік, стать, гендер або раса, а також — відповідно до вимог етичної комісії — не отримували інформованої згоди від користувачів соцмережі Х.

Статті

Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Всі статті