Нобелівську премію миру отримали правозахисники з України, РФ та Білорусі

Нобелівську премію миру 2022 року присудили українській правозахисній організації "Центр громадянських свобод", російській правозахисній організації "Меморіал" і правозахиснику з Білорусі Алесю Беляцькому. Про це повідомляє прес-служба Нобелівської премії у Twitter.

"Норвезький Нобелівський комітет прийняв рішення присудити Премію миру 2022 року правозахиснику з Білорусі Алесю Беляцькому, російській правозахисній організації "Меморіал" та українській правозахисній організації "Центр громадянських свобод", - йдеться у повідомленні.

"Лауреати Премії миру представляють громадянське суспільство у своїх країнах. Вони протягом багатьох років просували право критикувати владу та захищати основні права громадян. Вони доклали визначних зусиль для документування воєнних злочинів, порушень прав людини та зловживання владою. Разом вони демонструють значення громадянського суспільства для миру та демократії", - йдеться у повідомленні Нобелівського комітету.

Центр громадянський свобод – організація, що заснована 2007 року. Керується Олександрою Матвійчук. Місією вважають "Становлення прав людини, демократії та солідарності в Україні та регіоні ОБСЄ задля утвердження людської гідності".

Російський "Меміорал", визнаний Кремлем "іноагентом", як заявляється, є некомерційною благодійною та правозахисною спільнотою, що займається дослідженням політичних репресії СРСР і Росії. Заснований 1992 року в Москві. З 28 лютого 2022 року сайт організації не оновлюється.

Алесь Беляцький – білоруський правозахисник, голова правозахисного центру "Вясна".

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті