Мобілізація по-новому: електронний кабінет військовозобов’язаного має запрацювати на початку червня

Військовозобов’язані зможуть через Електронний кабінет дізнатися про свої персональні дані, які занесені до Реєстру «Оберіг», та уточнити їх, - повідомила "Судово-юридична газета" 22 квітня.

"Уряд має ухвалити акти, які дозволяють військовозобов’язаним користуватися Електронним кабінетом для уточнення даних та знайомитися зі вже наявною про них інформацією в Реєстрі військовозобов’язаних «Оберіг» через такий кабінет", - йдеться у повідомленні.

Так, військовозобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою, зобов’язані уточнити свої облікові дані через центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) або Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у ТЦК за місцем свого перебування або знаходження.

Юристи пояснили, що окремо Перехідні положення нового закону встановлюють, що громадяни України, які підлягають взяттю на військовий облік, перебувають на військовому обліку призовників або у запасі ЗСУ, у запасі СБУ, розвідувальних органів України чи проходять службу у військовому резерві, зобов’язані уточнити протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою, свої персональні дані через ЦНАП або через Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у ТЦК.

Що стосується громадян України, які перебувають на військовому обліку, то вони зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом (тобто, 18 липня) уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

  • у разі перебування на території України – шляхом прибуття самостійно до ТЦК за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до ЦНАП, або через Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);
  • у разі перебування за кордоном – шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті ТЦК за місцем перебування на військовому обліку, або через Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

"Таким чином, закон про мобілізацію передбачає саме обов’язок, а не право уточнити дані про мобільний телефон та реальну адресу", - зазначається у повідомленні.

Разом із тим, варіанти, який спосіб обрати для такого уточнення – на вибір самої людини. Так, закон передбачає замість «фізичного» візиту до ТЦК альтернативу – ЦНАП або Електронний кабінет.

"Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста фактично створюється на кожну таку особу автоматично шляхом співставлення даних з різних реєстрів. І надалі вже право людини – користуватися таким кабінетом або ні", - пишуть юристи.

Вони зазначили, що наразі ані Порядок ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, який затверджено Наказом Міністерства оборони України від 28 березня 2022 року №94, ані Положення про Єдиний державний вебпортал електронних послуг відповідних згадок про Електронний кабінет військовозобов’язаного не містять.

"Тим більше, у законі йдеться про необхідність затвердження Урядом окремого документа – Положення про Державний вебпортал електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони. Разом із тим, закон про цифровізацію військового обліку дає Кабміну місяць на те, щоб ухвалити необхідні підзаконні акти", - йдеться у повідомленні.

Тож, до 4 травня відповідні офіційні документи для регулювання Електронного кабінету військовозобов’язаного мають бути ухвалені.

Сам же закон про посилення мобілізації передбачає, що Кабмін повинен у двомісячний строк з дня опублікування цього Закону забезпечити створення та функціонування електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного чи резервіста – тобто, до 17 червня.

Статті

Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Всі статті