Країни Балтії ухвалили історичне рішення: підписано угоду про вихід із російської енергосистеми

Країни Балтії підписали угоду про вихід із російської енергосистеми. Про це повідомив оператор литовських електромереж Litgrid, пише "Postimees" 2 серпня.

"Разом із нашими партнерами ми узгодили конкретні дії та терміни відключення від російської системи і приєднання до Синхронної мережі континентальної Європи, - повідомив глава Litgrid Рокас Масюліс. - Уперше оператори трьох країн спільно взяли на себе чіткі зобов'язання щодо виконання синхронізації в обумовлені терміни - у лютому 2025 року".

Уточнюється, що угоду про синхронізацію електромереж країн Балтії із Західною Європою в лютому 2025 року підписали оператори систем передачі електроенергії Литви, Латвії та Естонії Litgrid, AST і Elering.

Угода також передбачає, що влітку 2024 року, за пів року до синхронізації, країни Балтії відмовляться від продовження контракту зі співпраці з контрольованою Москвою пострадянською енергосистемою (БРЕЛЛ), укладеного з російськими та білоруськими операторами, повідомив оператор литовських електромереж Litgrid.

Зазначається, що до лютого 2025 року буде завершено необхідні роботи - встановлення перших синхронних компенсаторів, встановлення систем управління та реконструкцію третьої лінії між Естонією та Латвією. Інші проєкти, пов'язані із синхронізацією, буде реалізовано до кінця 2025 року або пізніше.

Як уточнюється в повідомленні, за угодою лідерів країн Балтії та Європейською комісією (ЄК), підписаною 2018 року, Литва, Латвія та Естонія мали синхронізуватися з мережами континентальної Європи до кінця 2025 року. Раніше Литва хотіла, щоб синхронізація відбулася ще раніше - у 2024 році, але Латвія та Естонія на це не погодилися.

"Оператори латвійських і естонських електромереж - AST і Elering - раніше повідомили BNS, що початок 2025 року є найбільш ранньою і технічно та економічно найбільш підходящою датою для синхронізації електромереж країн Балтії із Західною Європою", - сказано в повідомленні.

Раніше повідомлялося, що Зеленський у Вільнюсі заявив: Ніколи більше не буде депортацій із країн Балтії, розділів Польщі та приниження Угорщини, не буде танків у Празі та "зимових воєн" проти Фінляндії.

Статті

Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Всі статті