Кабмін дозволив відкрити код застосунку "Дія" для розробників з усього світу

Кабінет Міністрів підтримав постанову, яка дозволяє відкрити код застосунку "Дія". Відтепер розробники з усього світу зможуть проаналізувати архітектуру українського застосунку та створити на його основі свої сервіси. Про це повідомляється на сайті Міністерства цифрової трансформації.

У відомстві очікують, що перетворення "Дії" на open-source продукт спростить та пришвидшить процес експорту застосунку в інші країни.

Також Україна покаже партнерам, що попри війну продовжує розвиватися та може ділитися власними цифровими сервісами, вважають у Мінцифри.

Окрім цього, передбачається, що світова IT-спільнота зможе долучитися до аналізу коду «Дії» та запропонувати зміни чи покращення.

Як зазначається, у межах відкритого коду планують створити тестове середовище з тестовими користувачами. Там вони й досліджуватимуть код "Дії".

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров пояснив, що топові світові продукти так і працюють — на відкритому коді. Наприклад, естонський застосунок X-Road — на його основі Мінцифри побудували систему "Трембіта", яка відповідає за швидкий обмін даними між реєстрами. 

Проте "Дія", за його словами, буде першим державним застосунком у форматі "опенсорс".

Водночас Федоров запевнив, що через відритий код ніхто не зможе отримати доступ до реєстрів та особливостей шифрування "Дії". Тож дані українців залишатимуться в повній безпеці.

Нагадаємо, раніше Федоров заявив, що у "Дії" не планується ні повісток, ні виборів. 

Як повідомлялося, у "Дію" додали мапу укриттів з вказівкою маршрутів. 

Також Федоров анонсував послугу онлайн-шлюбу у "Дії"

Статті

Луганськ
20.05.2024
14:53

Чому досвід психіатрів Луганщини вивчають колеги з країн НАТО

...Після війни в Україні буде близько 5 мільйонів комбатантів, які потребуватимуть послуг з психіатрії та психосоціальної підтримки.
Донбас
19.05.2024
18:44

«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що...
Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Всі статті