Екс-журналіст очолив "медіа" неіснуючої Попасної, випустив один номер і "заробив" статті за колабораціонізм і не лише

Журналісту з Луганщини, екс-кореспонденту газети "Попаснянський вісник" Володимиру Зарубі за матеріалами СБУ загрожує до 12 років тюрми - за виправдовування російської агресії проти України. Про це повідомляє 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях в м. Сєвєродонецьк у facebook 19 квітня.

"СБУ задокументувала діяльність газетника-колаборанта, який виправдовував агресію РФ проти України та проводив прокремлівську пропаганду на тимчасово окупованій Луганщині. Фігурантом є колишній кореспондент видання "Попаснянський вісник", який залишився в окупації та добровільно погодився у співпраці з рашистською "адміністрацією" видавати пропагандистську газету", - сказано в повідомленні. 

Зазначається, що окупанти призначили Зарубу "головним редактором" друкованого видання "Попаснянский вестник". Газета увійшла до складу так званого "ГУП "Луганьмедиа", створеного окупантами для проведення централізованої інформаційно-пропагандистської діяльності на тимчасово окупованій Луганщині. 

Наприкінці липня 2022 р. колаборант під наглядом окупантів видав перший номер "Попаснянского вестника". Газета містила матеріали на підтримку дій російських терористів та антиукраїнські фейки. Утім, нове "медіа" проіснувало не дуже довго, адже у зруйнованій окупантами Попасній практично не залишилося населення, яке б стало цільовою аудиторією для роспропаганди.

У серпні минулого року СБУ повідомила "головному редактору" видання про підозру в колабораційній діяльності. У ході подальшого досудового розслідування, вивчення поширюваного ним контенту слідчі зібрали докази вчинення зловмисником ще одного кримінального правопорушення. Йому інкримінується здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та її окупаційною адміністрацією, спрямованої на підтримку держави-агресора, виправдовування збройної агресії РФ проти України, розпочатої у 2014 році, заперечення тимчасової окупації частини території України (ч. 6 ст.111-1 та ч. 1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України). 

Наразі зловмисник переховується на тимчасово окупованій території. Вживаються заходи для його притягнення до відповідальності. Пропагандисту загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна. 

Раніше повідомлляось, що "журналісти" луганського пропагандистського каналу під Кремінною потрапили під обстріл: скаржаться на контузію і поранення.

Статті

Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Всі статті