ЄС має намір призупинити спрощений візовий режим з РФ - Financial Times

Цього тижня міністри закордонних справ ЄС мають намір підтримати зупинення дії угоди про спрощення візового режиму з Москвою, щоб обмежити кількість дозволів на поїздки. Про це пише Financial Times.

"Деякі країни зажадали колективних дій, щоб заборонити звичайним росіянам їздити в ЄС за туристичними візами, що стало останнім викликом для блоку, який намагається покарати Москву за вторгнення в Україну, зберігаючи при цьому єдність серед своїх 27 членів", - пише FT.

Як перший крок міністри планують надати політичну підтримку зупиненню дії угоди про спрощення візового режиму між ЄС і Росією на дводенній зустрічі в Празі, яка розпочнеться у вівторок, повідомили Financial Times три офіційні особи, які брали участь у переговорах.

"Російським туристам недоречно прогулюватися нашими містами, нашими пристанями", - сказав високопосадовець ЄС, який брав участь у переговорах. "Ми повинні надіслати сигнал населенню Росії, що ця війна неприпустима, вона неприйнятна".

Зазначається, що частини угоди 2007 року щодо вільного пересування державних чиновників та бізнесменів були припинені наприкінці лютого. Більш широке припинення усуне преференційний режим для росіян при подачі заяви на отримання всіх віз ЄС, вимагатиме більше документів, зробить їх дорожчими та значно збільшить час очікування.

"Ми перебуваємо у винятковій ситуації, і вона вимагає виняткових кроків. Ми хочемо вийти за рамки призупинення спрощення візового режиму", - сказав високопосадовець ЄС, додавши, що до кінця року можуть бути внесені глибші зміни.

Однак немає єдиної думки про додаткові заходи, які міг би вжити Брюссель, або про скорочення кількості віз ЄС, що видаються росіянам, або про повне припинення їх видачі, а також про такі пропозиції, як поширення будь-якої заборони на громадян Білорусі, яка підтримала Путіна.

Деякі країни, зокрема Німеччина, застерігають від прямої заборони.

Фінляндія, Польща та прибалтійські країни, що межують з Росією, заявили, що готові припинити в'їзд росіян з туристичними візами на свою територію, пославшись на винятки із Шенгенської угоди, пов'язані з національною безпекою.

Як повідомлялося раніше, Естонія з 18 серпня припинила пропускати російських громадян із шенгенськими візами.

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті