Експерти розповіли, як уникнути потрапляння на гачок шахраїв у "чорну п’ятницю" і не тільки

Цьогоріч 57% українців планують покупки на так звану "чорну п’ятницю", йдеться у дослідженні "Kantar Україна", отже, про те, як уникнути потрапляння на гачок шахраїв, розповіли експерти YouControl напередодні "чорної п’ятниці".

"Найпоширенішим видом шахрайства залишається створення фейкового інтернет-магазину і продаж неіснуючого товару з передоплатою. Характерною ознакою таких вебсайтів є надзвичайно привабливі ціни, які відверто не відповідають реальній ціні товару. Іноді дизайн такого інтернет-магазину імітує дизайн вже відомого бренду”, - каже експерт із комплаєнсу YouControl, зовнішній консультант Світового банку у сфері аналізу даних та кібербезпеки Михайло Кольцов.

Він рекомендує робити покупки на перевірених майданчиках, тому що вони можуть гарантувати якість товару та безпеку переказів. 

"Якщо вперше купуєте в магазині, уникайте передплати. Краще оплатити після того, як оглянете товар. Про підозрілі онлайн-магазини краще повідомляти у кіберполіцію. У них на сайті є спеціальна форма для звернень", - зазначає Кольцов.

Також він радить звертати увагу на кілька важливих розділів інтернет-магазину: "Політика повернення" та "Контакти". Варто перевіряти дані про підприємство у відкритих джерелах. Це дозволить зрозуміти, що взагалі собою являє магазин. При купівлі через онлайн магазин або соцмережі не завадить переглядати відгуки про такі майданчики і  зважати, щоб ці відгуки були залишені людьми, а не ботами. Ботами називають автоматизовані програми, що залишають, зазвичай, одні й ті ж коментарі під різними постами. Їхні характерні ознаки: брак конкретики, активне вживання фраз від першої особи, перевага дієслів над іменниками.

Раніше українців попередили про нову шахрайську розсилку.

Статті

Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Всі статті