Екс-суддя київського суду Чаус отримав 10 років в'язниці за хабарництво

Вищий антикорупційний суд призначив екс-судді Дніпровського райсуду Києва Миколі Чаусу покарання у вигляді десяти років позбавлення волі. Про це 14 червня повідомляє прес-служба спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"Колегія суддів ВАКС оголосила обвинувальний вирок колишньому судді Дніпровського районного суду міста Києва, викритого на вимаганні та одержанні неправомірної вигоди у 150 тис. дол США (понад 3,7 млн грн за курсом НБУ станом на момент вчинення злочину)", - йдеться в повідомленні.

Суд визнав особу винуватою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4. ст. 368 КК України (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, поєднане з вимаганням).

За вироком суду колишньому судді призначено покарання у виді 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади у судовій гілці влади строком на три роки з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що в серпні 2016 року детективи НАБУ викрили суддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса на отриманні хабаря в розмірі 150 тисяч доларів. У вересні того ж року Верховна Рада підтримала подання Генпрокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус утік з України та переховувався у Молдові. 

У квітні 2021 року його адвокат заявив, що група невідомих озброєних чоловіків викрала Чауса в центрі Кишинева. У липні Чаус з’явився в одному з сіл Вінницької області. Правоохоронці провели з ним слідчі дії, а в серпні ВАКС обрав Чаусу запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслета.

В січні 2022 року Вищий антикорупційний суд продовжив запобіжний захід Чаусу у вигляді цілодобового домашнього арешту. Потім Вищий антикорупційний суд змінив домашній арешт на заставу в розмірі понад 700 тисяч гривень.

Статті

Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Всі статті