До судів передано справи ще 11 колаборантів - "директорів шкіл" з Луганщини, включаючи "єдиноросів" і "депутатів"

За матеріалами СБУ перед законом відповідатимуть 11 директорів окупаційних "освітніх установ", які викорінюють українську мову, історію та культуру на Луганщині. Про це повідомило 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях в м. Сєвєродонецьк у facebook 25 квітня.

"За матеріалами Служби безпеки перед законом відповідатимуть ще 11 "директорів" освітніх установ, підпорядкованих так званому "министерству образования" угруповання "ЛНР". Більшість із них - це колишні директори українських шкіл та гімназій, які після захоплення ворогом території області "перевзулись", пішли на співпрацю з агресором та зайнялися викоріненням української мови, історії та культури", - сказано в повідомленні. 

Зокрема, йдеться про зрадників, які нині керують "ГОУ ЛНР" "Сватовский УВК с. Ковалевка", "Просторовская школа №13", "Старобельская основная школа №1", "Станично-Луганская СШ", "Курячевская ОШ". 

Підкреслюється, що директори "Зориковской средней школы" та "Белокуракинской СШ №22" особливо "зарекомендували" себе перед ворогом та вступили в партію "Єдина росія". У минулому році вони отримали ще й мандати депутатів незаконних "советов муниципальных округов". 

Низку окупаційних "закладів освіти" очолили вчителі, які вирішили побудувати кар’єру за "нової влади". Серед них призначені рашистами директори "Станично-Луганской гимназии п. Широкий", "УВК "Муратовская школа", "Сватовского УВК с. Стельмаховка", "Троицкой СШ№2". 

"Колаборанти впровадили в освітній процес російські стандарти та російську мову. Вони сприяють загарбникам у русифікації навчання, ретранслюють у школах російську пропаганду, героїзують злочини агресора", - йдеться також у повідомленні. 

Фігуранти отримали повідомлення про підозру в колабораційній діяльності за ст. 111-1 Кримінального кодексу України. Наразі матеріали справ перебувають на розгляді в судах. 

Раніше повідомлялось, що засуджено до 10 років колаборанта - працівника будівельної фірми, який очолив "відділ забезпечення життєдіяльності" у Новоайдарі.

Статті

Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Всі статті