Бойовики "ДНР" зібралися судити ще п'ятьох іноземців із лав ЗСУ

У понеділок, 15 серпня, у так званій "ДНР" розпочнеться суд над п'ятьма іноземцями, які билися на боці України та захоплені в полон російською армією. Про це повідомляє Бі-бі-сі

Йдеться про трьох британців - Ділана Хілі, Джона Хардінга та Ендрю Хілла, і громадян Швеції та Хорватії Матіаса Густавссона і Векослава Пребега.

Їх судитимуть за кримінальною статтею. Процес пройде у закритому режимі, повідомляють джерела у так званій "ДНР".

У повідомленні нагадується, що росія, а також проросійська "влада" Донецької та Луганської областей у більшості випадків не визнають іноземців, що воюють на боці України, комбатанатами, а вважають їх найманцями. Комбатанти, на відміну від найманців, вважаються військовополоненими і вимагають поводження відповідно до міжнародних конвенцій.

Як саме звучить звинувачення, висунуте проти п'ятьох бійців, невідомо, але за аналогією з минулим нещодавно схожим процесом над двома британцями і марокканцем, можна припустити, що їм ставиться в провину незаконна участь у війні в рамках статті "кримінального кодексу" "ДНР" про "насильницьке захоплення" або насильницьке утримання влади".

Перший суд над іноземцями у червні цього року закінчився смертним вироком. Багато хто побоюється, що новий процес дасть такий само результат. У терористичній "ДНР" немає мораторію на страту.

Статті

Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Всі статті