Пасажирські літаки трьох українських авіакомпаній продовжують польоти за кордоном

Небо України закрите через російське вторгнення вже два роки, проте три українські авіакомпанії на травень 2024 року продовжують польоти - вони перевозять пасажирів як у прикордонних з Україною країнах, та й далеко від країни реєстрації. Про це повідомляє портал Аvianews.com.

Так, авіакомпанія SkyUp ще до російського вторгнення змогла евакуювати майже весь свій флот за кордон, а 2023 року вивезла свій останній літак, що залишався в аеропорту Бориспіль.

Зараз SkyUp літає на семи авіалайнерах Boeing. Два повітряних судна базуються в столиці Молдови Кишиневі - виконують рейси молдавських авіакомпаній Flyone і HiSky. Ще два Boeing перевозять туристів із міст Європи на курорти і літають під кодом мальтійського підрозділу SkyUp - SkyUp MT. Один Boeing SkyUp опинився в Єгипті, де його орендує авіакомпанія FlyEgypt. Літак регулярно літає до Європи, де забирає туристів на відпочинок на єгипетські курорти.

І ще два Boeing авіакомпанії SkyUp опинилися найдалі від України, вони базуються в Дацці - столиці Бангладеш і виконують перельоти на замовлення місцевої авіакомпанії US-Bangla Airlines.

Флот авіакомпанії "Роза Вітрів", який вона використовувала до російського вторгнення, фактично виявився заблокованим. Через це авіаперевізник на кілька місяців припинив польоти.

Однак ситуація змінилася наприкінці 2022 року, коли найбільша українська авіакомпанія МАУ припинила польоти. Одним зі співвласників авіаперевізника був бізнесмен Ігор Коломойський, який, за словами іншого співвласника МАУ Арона Майберга, володів частиною літаків із флоту МАУ. Після зупинки польотів МАУ три літаки з її флоту поступово перейшли у флот "Рози Вітрів". Співвласником цієї авіакомпанії ЗМІ також називають Ігоря Коломойського.

Зараз "Роза Вітрів" літає на літаках Embraer E190, Boeing 737-800 і Boeing 737-900ER.

Embraer E190 базується в Чорногорії і виконує рейси місцевого національного авіаперевізника Air Montenegro. А лайнери Boeing літають із Кишинева і перевозять пасажирів на замовлення молдавської авіакомпанії Flyone.

Що стосується ще однієї авіакомпанії - Skyline Express, яка до лютого 2022 року називалася Azur Air Ukraine і перевозила клієнтів туроператора ANEX Tour, то після російського вторгнення вона поступово припинила усі рейси. Частина літаків полетіли до Туреччини, інші залишилися заблокованими в Україні.

Навесні 2023 року Azur Air Ukraine відродилася під новою назвою і з новим флотом. Авіакомпанія отримала два Boeing 757-300, на яких почала возити туристів із міст Польщі та країн Балтії на морські курорти.

У 2024 році до парку Skyline Express надійшов третій авіалайнер - Boeing 737-900ER. Він возить туристів з усієї Європи на курорти.

Skyline Express літає як під власним кодом, так і виконує замовлення турецької чартерної авіакомпанії Mavi Gök Airlines (MGA). Примітно, що цьому турецькому авіаперевізнику належать літаки з флоту Skyline Express.

Аvianews.com зазначає, що зазначені три авіакомпанії здають свої літаки разом з екіпажами в мокрий лізинг іншим авіаперевізникам, які відчувають нестачу флоту, або виконують чартерні рейси під своїм кодом. Наразі це єдині варіанти роботи, які дають змогу українським авіакомпаніям продовжити діяльність і зберегти персонал, поки небо України залишається закритим для цивільної авіації.

Статті

Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Всі статті