На ЗАЕС шість разів відбувався перший етап аварії на Фукусімі - Енергоатом

Колектив Запорізької АЕС очікує звільнення станції - ядерники застерігають про небезпеку масштабної аварії. Про це розповів в інтерв'ю Голосу Америки президент української державної атомної компанії "Енергоатом", оператора Запорізької АЕС Петро Котін.

“Персонал просто в постійній надії, що деокупація нарешті станеться, і просто чекає та просить допомоги”, - розповів він.

За словами Котіна, “рівень божевілля у цих окупантів різний”. Він заявив, що побоюється їх намірів і планів, оскільки на станції багато ядерного матеріалу – шість атомних енергоблоків, шість реакторів, заповнених паливом, ядерне паливо, шість заповнених басейнів відпрацьованого палива - при їхньому пошкодженні можливий викид радіації.

"Залежно від масштабів пошкодження, може йтися про локальне забруднення або навпаки про “масштаб Чорнобиля або розмір Фукусіми”. А далі вже залежатиме лише від погодних умов і напрямку вітру, який розноситиме забруднення", – вважає Котін.

За його словами, українські ядерники очікували “набагато більшого” від міжнародного агентства з атомної енергії.

“Їхня участь була корисною. Крім того, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі також дуже допоміг у вирішенні деяких проблем, які виникали на станції. Наприклад, звільнення в.о. гендиректора заводу. Його звільнили за три дні, і я не впевнений, чи був би він зараз живий, якби не Гроссі. Також на Запорізькій атомній електростанції зараз постійно присутні спостерігачі”, - сказав Котін.

Він також підтримав ідею Ґроссі про вільну від військових територію навколо ЗАЕС

На МАГАТЕ Котін покладає надії щодо звільнення заручникі” у Енергодарі і протидії небезпеці від росіян із потенційного катастрофічного забруднення Європи.

Крім того, він сподівається на “справжній персонал Росатому”: “Вони, звичайно, підтримують російські війська, але деякі з них є професіоналами-ядерниками, і вони розуміють ризики”.

Котін розповів, що з часу окупації на ЗАЕС було шість відключень, а це дуже небезпечно для станції.

”Це ніби перший етап події, яка сталася на Фукусімі. Тоді під час землетрусу японська станція втратила зовнішнє живлення. А через 30 хвилин прийшло цунамі і всі дизельні генератори, які підтримували живлення, затонули й перестали працювати. У Запоріжжі ми проходили цей перший етап шість разів”, - порівняв він.

Як повідомлялося, на Запорізькій АЕС росія зосередила понад 2500 озброєних окупантів. 

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті