На підконтрольній Україні території Луганщини - жодного вцілілого будинку й лише 55 мешканців

Лише 55 мешканців залишається на підконтрольній українській владі території Луганської області станом на 9 травня. Про це повідомив начальник Красноріченської селищної військової адміністрації Михайло Хуторянський в ефірі "Суспільного" 9 травня.

"Деокуповані села Красноріченської громади - це чотири населені пункти, а саме: Невське, Макіївка, Греківка та Новолюбівка. ...До повномасштабного вторгнення у цих населених пунктах проживало півтори тисячі осіб. На сьогодні залишилось 55", - сказав Хуторянський.

Він підкреслив, що це єдині деокуповані села Луганшини, де мешкають люди - попри надзвичайно складні умови. З моменту деокупації, тобто близько двох років, тут постіно точаться активні бойові дії. 

За словами Хуторянського, на території цих сіл не залишилося жодного повністю вцілілого будинку - по них щодня б’ють росіяни. Більше 400 сімей з цих чотирьох сіл залишились без житла. Крім того, зруйновано заклади культури, школу, адмінбудівлі й церкву, яка була пам'яткою архітектури всеукраїнського значення. 

Як повідомив начальник СВА, з кожним із 55-ти мешканців вільної Луганшини, які свідомо обрали жити у своїй області, наприкінці квітня було проведено бесіду щодо евакуації, але все вони відмовились залишати свої села. 

"Всі мешканці підписали відмову від евакуації", - підкреслив Хуторянський.

Евакуацією населення з Красноріченської громади займається селищна адміністрація разом із поліцією. Загалом зі звільнених населених пунктів Луганської області з моменту деокупації було евакуйовано 214 осіб.

Мешканців сіл, які лишаються вдома, поліцейські, представники адміністрації та волонтери регулярно забезпечують продуктами харчування, ліками, засобами гігієни тощо. 

"За необхідності отримання медичної допомоги, допомагаємо їм дістатися до найближчих лікарень", - зазначив також Хуторянський.

Раніше повідомлялось, що мешканці деокупованих сіл Луганської області отримали паски до Великодня.

Раніше також повідомлялось, що заступник начальника Красноріченської СВА Луганської області Віктор Зозуля, який проживає в деокупованому Невському, отримав парламентську нагороду.

Статті

Донбас
19.05.2024
18:44

«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що...
Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Всі статті