Білорусь будує нове військове містечко за 40 км від кордону з Україною

У Гомельській області Білорусі, недалеко від кордону з Україною, планують побудувати нове військове містечко і полігон, - пише білоруська редакція «Радіо Свобода».

За даними ЗМІ, планувалося, що у 2023 році з бюджету на ці цілі буде виділено 500 тисяч рублів, у 2024 і 2025 роках - 10 і 40 мільйонів відповідно. Проєкт мав розпочатися 2023 року і завершитися 2027 року.

Видання зазначає, що будівництво нового військового об'єкта може бути пов'язане із заявами Олександра Лукашенка, зробленими в травні 2022 року. Тоді він оголосив про створення у Збройних Силах «Південного оперативного командування». За іншою версією, озвученою проєктом Motolko.help, там можуть дислокуватися військові Сил спеціальних операцій.

Точне місце будівництва офіційно не розголошується. Джерела «Свабоди» зафіксували будівельні роботи на території колишнього піонерського табору «Чайка» в Гомельській області. Це приблизно посередині між Гомлем і Річицею, звідси до кордону з Україною веде асфальтована дорога. Прикордонний перехід у Новій Гуті розташований приблизно за 40 кілометрів. За словами співрозмовника, зараз на місці колишнього табору стоїть будівельна техніка, робітники прокладають комунікації.

«Від міста до об'єкта трасою простягнута гнучка труба, мабуть, під кабелем або комунікаціями», - стверджує співрозмовник.

«Не виключено, що військове містечко побудують не тільки на території колишнього табору “Чайка”, а й на закинутій території.

«Не виключено, що військове містечко побудують не тільки на території колишнього табору “Чайка”, а й на занедбаних сусідніх таборах - “Галактика”, “Лісова поляна”, “Ливарник”. Активності там поки що немає, але «чужих» уже вигнали. Наприклад, із піонерського табору «Галяктика» вигнали любителів страйкболу, які там тренувалися, - стверджує співрозмовник «Свободи».

Поруч із новим об'єктом зараз діє 1393-тя артилерійська боєкомплектна база, в/ч 52208.

Колишній білоруський офіцер, який зараз воює в полку Калиновського (заради безпеки його родичів у Білорусі не називаємо його ім'я та позивний. - РС), прокоментував у «Свабоді», що нове військове містечко може стати передовою базою на випадок можливого нападу на Україну з півночі.

«Найімовірніше, у майбутньому росіяни, враховуючи свої попередні помилки, нападуть на Чернігів з боку Російської Федерації. Їм знадобиться одна й та сама база на території Гомельської області для ротації, постачання тощо", - каже військовий.

На його думку, росіяни можуть у майбутньому планувати захоплення Чернігова, і це буде для них «перемогою» - захоплення обласного центру України та майданчика для нанесення ударів по Києву.

Статті

Луганськ
20.05.2024
14:53

Чому досвід психіатрів Луганщини вивчають колеги з країн НАТО

...Після війни в Україні буде близько 5 мільйонів комбатантів, які потребуватимуть послуг з психіатрії та психосоціальної підтримки.
Донбас
19.05.2024
18:44

«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що...
Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Всі статті