"Зливали" локації ТЦК до Телеграм-каналів: в Одесі затримано сімох блогерів

СБУ затримала в Одесі сімох блогерів, які намагалися зірвати мобілізацію та "зливали" локації ТЦК до Телеграм-каналів ФСБ. Про це повідомили в Телеграм-каналі відомства 27 червня.

"Служба безпеки викрила в Одесі мережу блогерів, які діяли в інтересах спецслужб РФ. Фігуранти намагалися зірвати мобілізацію та "зливали" розташування військових ЗСУ на території міста. Для цього зловмисники знімали провокативні стріми та публікували фейкові повідомлення про українських військових, а також представників ТЦК. Крім того блогери поширювали координати блокпостів та маршрути переміщення мобільних груп місцевих військкоматів", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що окупанти могли використати цю інформацію для підготовки повітряних ударів по місцях зосередження українських захисників. Втім, Служба безпеки зірвала плани ворога і затримала 7 фігурантів. 

Серед затриманих - подружжя одеситів, яке зливало локації ЗСУ до проросійського Телеграм-каналу із загальною аудиторією понад 200 тис. користувачів. За наявними даними, цей інтернет-ресурс адмініструють представники ФСБ, які таким чином збирають інформацію про місця базування та переміщення Сил оборони.

Окрім подружжя, СБУ затримала ще одного місцевого жителя, який зливав інформацію у цей же Телеграм-канал.  

Також затримано чотирьох мешканців Одеси, що намагалися зірвати мобілізацію через пости у спеціалізованих групах і чат-ботах популярних месенджерів. Серед них - адміністратор регіонального Телеграм-каналу із 15-тисячною аудиторією. Там фігурант поширював актуальні локації військовослужбовців ТЦК і закликав своїх підписників долучатися до підривної діяльності на користь РФ. Після затримання зловмисників СБУ провела заходи для убезпечення місць базування та руху українських військових.

Під час обшуків у фігурантів вилучено мобільні телефони та комп’ютерну техніку із доказами злочинних дій. Наразі слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру за ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ в особливий період).

Зловмисникам загрожує до 8 років позбавлення волі.

Раніше повідомлялось, що довічне ув'язнення загрожує затриманому агенту воєнної розвідки РФ, який готував удари по Запорізькій ППО.

Статті

Країна
30.06.2024
23:00

“Ніхто не бере на себе відповідальність давати роз’яснення”, або дещо про покарання за колабораціонізм

Офіс генерального прокурора нараховує 8269 кримінальних проваджень по відносно новій статті 111-1 “Колабораційна діяльність” Кримінального кодексу. В Єдиному державному реєстрі судових рішень є вже 1694 вироки
Донбас
30.06.2024
17:00

"Режим поводився щодо цих регіонів як колоніальний..." Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продемонстрували, що цілком можуть обходитися без журналістів. Достатньо отримати з Москви готове інтерв'ю і зробити вигляд, що хтось із російських чиновників чи бізнесменів давав його саме місцевим виданням....
Країна
29.06.2024
13:50

Воєнно-туристичний сезон у Криму: як попит обернувся на спад

"Їдуть, бо дешевше, ніж курорти Краснодарського краю. Їдуть, бо їх не чекають на європейських курортах. Та й Туреччина вже не по кишені, бо там оплата у доларах", – зазначив один із туроператорів.
Всі статті