"Жодних угод про "обмін" дітьми не було і не може бути, це відверте просування російських наративів!" - Лубінець прореагував на інформацію ЗМІ про "обмін дітьми за посередництва Катару"

Французьке видання "Le Monde" розповсюдило інформацію про "обмін дітьми" між Україною та РФ за посередництва Катару, уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що це неможливо й "виглядає, як відверте просування російських наративів". Свою заяву Лубінець опублікував у Телеграм 27 вересня.

"Жодних угод про "обмін" дітьми не було і не може бути! В одному з іноземних медіа поширилася інформація, що Катар нібито оголосив про угоду з Україною та Росією про обмін дітьми. Насправді жодної угоди ніхто не укладав. Це виглядає, як відверте просування російських наративів", - написав Лубінець.

За його словами, Катар виступає посередником саме у поверненні незаконно депортованих та примусово переміщених українських дітей, "...за що ми надзвичайно вдячні". 

"Водночас, Україна не викрадала і не утримує російських дітей на своїй території, не перешкоджає в їх поверненні в Росію, якщо вони перебувають на нашій території. Міжнародне гуманітарне право не передбачає такого процесу як обмін дітьми. До якого цинізму треба дійти, щоб запропонувати подібний механізм повернення українських дітей з депортації? Тому ще раз підкреслюю, ця інформація не відповідає дійсності. Прошу українських та міжнародних журналістів не поширювати чергову російську пропаганду та звертатися до офіційних джерел!" - підкреслив Лубінець.

Йдеться про матеріал видання "Le Monde" від 26 вересня, у якому йшлося наступне: "У четвер Катар оголосив про угоду з Україною та Росією про обмін тринадцятьма дітьми, переміщеними внаслідок війни під своєю парасолькою. "Дев'ять неповнолітніх і один дорослий возз'єднаються зі своїми сім'ями в Україні", - сказав катарський чиновник в інтерв'ю Agence France-Presse, додавши, що "чотири неповнолітні" возз'єднаються зі своїми сім'ями в Росії".

Раніше повідомлялось, що ще 12 дітей повернули з російської окупації.

https://www.ostro.org/news/shhe-12-ditej-povernuly-z-rosijskoyi-okupatsiyi-i487391?changeLang=ua

Статті

Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Країна
25.09.2024
14:09

Квартирний бум проти переселенців. Їдеш від війни – залишай дітей, старих та тварин

Вимушені переселенці стають легкою здобиччю для недобросовісних власників. На жаль, навіть договір не завжди може захистити орендарів.
Донецьк
23.09.2024
12:17

Перейменування на Донеччині: як у 2024 році змінювали назви, пов'язані з РФ

Вже втретє за останні 10 років населенні пункти Донецької області стикаються із необхідністю масово змінювати назви об’єктів топоніміки на своїй території.
Всі статті