Зеленський вніс до ВР пакет законопроєктів про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду

Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС) та поправок до нього. Ще один проєкт передбачає внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України на тлі ратифікації. Про це повідомляє "Громадське" з посиланням на картки законопроєктів №0285 та №11484.

Перший проєкту закону передбачає виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності для України Римським статутом Міжнародного кримінального суду та поправками до нього.

Як зазначається, ратифікація Римського статуту дасть можливість Україні набути повноправного членства в МКС. Згодом Україна набуде повноправного членства в Суді та братиме участь у роботі Асамблеї держав — учасниць Римського статуту, вказують у пояснювальній записці.

Це дасть змогу ефективно співпрацювати з цією міжнародною установою для покарання осіб винних у скоєнні особливо тяжких злочинів, які викликають занепокоєння міжнародної спільноти.

У пояснювальній записці до другого законопроєкту вказано, що документ спрямований на приведення положень Кримінального кодексу України у відповідність до норм Римського статуту Міжнародного кримінального суду та забезпечення кримінально-правового переслідування за найбільш тяжкі міжнародні злочини (злочин геноциду, злочин агресії, злочини проти людяності та воєнні злочини).

У записці наголосили, що росія вчиняє в Україні воєнні злочини та інші види міжнародних злочинів. Тим часом положення ККУ не передбачають кримінальної відповідальності за злочини проти людяності та за воєнні злочини. Ці прогалини зумовлені тим, що від моменту ухвалення кодексу його положення системно не узгоджувались із сучасним міжнародним правом.

Тож, ухвалення такого документа сприятиме оновленню українського законодавства про кримінальну відповідальність.

Проєкт закону відповідає Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практиці Європейського суду з прав людини, а також не створює підстави для дискримінації.

Нагадаємо, наразі ні Україна, ні росія не ратифікували Римський статут.

Як повідомлялося, українські суди ухвалили 121 вирок у справах щодо воєнних злочинів, скоєних військовими РФ на українській території.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті