Зеленський присвоїв звання Героя України загиблому пілоту Андрію "Джусу" Пільщикову

Відомий льотчик Андрій Пільщиков з позивним "Джус" посмертно отримав звання Герой України. Про це йдеться в указі президента України №658/2024.

Президент Володимир Зеленський підписав указ про посмертне присвоєння звання "Герой України" з удостоєнням ордена "Золота Зірка" майору Андрію Пільщикову із позивним "Джус" 30 вересня 2023 року.

"За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові", – йдеться у повідомленні на сайті Офісу президента.Андрій "Джус" Пільщиков був пілотом винищувача МіГ-29 та служив у 40-й бригаді тактичної авіації. Він закінчив Харківський національний університет Повітряних сил.

З початком повномасштабного російського вторгнення Росії захищав українське небо, зокрема Київ, і був одним із "Привидів Києва".

У 2018 році він взяв участь у міжнародних навчаннях "Чисте небо", де отримав свій позивний "Джус" від американських колег. Андрій Пільщиков з позивним "Джус" загинув 25 серпня 2023 року у Житомирській області. Трагедія сталася напередодні Дня авіації України під час виконання бойового завдання. Тоді сталася авіакатастрофа, внаслідок якої зіткнулися два навчально-бойові літаки L-39, загинули три пілоти.

Статті

Світ
30.09.2024
16:00

“Білий дім зважив на побоювання американської розвідки”. Західні медіа про Україну

Неприязнь Трампа контрастувала з обіцянками підтримки, які Зеленський отримав від президента Байдена і віце-президентки Камали Гарріс.
Донбас
29.09.2024
20:12

«Ми вчимося видобувати вугілля з нуля». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу лякали обивателів смартфонами відомих фірм і пропагандою «європейських цінностей», яка чатує на них у сервісах VPN. Донецькі та луганські чиновники прогнозували небувалий розквіт вугільної промисловості, яку...
Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Всі статті