Затримано медиків з Дніпра, які "заробили" понад мільйон гривень на шахрайській схемі з програмою "Доступні ліки"

Викрито медиків-шахраїв з Дніпра, які завдали бюджету понад мільйон гривень збитків завдяки шахрайській схемі з програмою "Доступні ліки". Про це повідомив Офіс генпрокурора України у Телеграм 25 липня.

"У Дніпрі сімейний лікар виписав неіснуючим пацієнтам 1,6 тисячі е-рецептів, завдавши державі збитків на понад 1 млн грн", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що за процесуального керівництва Правобережної окружної прокуратури міста Дніпра повідомлено про підозру чотирьом учасникам організованої групи. Їм інкримінують шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах, та несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах, автоматизованих системах, що заподіяли значну шкоду (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 4, 5 ст. 190, ч. 3 ст. 362 КК України).  

За даними слідства, організатор схеми, сімейний лікар з Дніпра, залучивши знайомих, розробив шахрайську схему заволодіння бюджетними коштами. Підозрювані створювали фейкові акаунти пацієнтів в електронній медичній системі "HELSI", використовуючи вигадані анкетні дані, а також дані померлих людей. У подальшому виписували «пацієнтам» електронні рецепти на ліки. Після цього підшуковували фармацевтів, керівників мереж аптек та аптечних пунктів для "погашення" рецептів та отримання грошових коштів в якості компенсації згідно державної програми "Доступні ліки". 

"Так упродовж двох років підозрювані створили більш ніж 1,6 тис електронних рецептів та незаконно отримали понад 1 млн грн бюджетних коштів", - йдеться в повідомленні.

У ході обшуків за місцями проживання та роботи підозрюваних було вилучено документацію, мобільні телефони, комп’ютерну техніку, чорнові записи, грошові кошти. 

Прокуратурою також ініційовано питання щодо позбавлення ліцензій аптечних закладів, причетних до вчинення кримінального правопорушення. 

Раніше повідомлялось, що в рамках операції з викриття схем розкрадання бюджетних коштів для армії проведено 70 обшуків й повідомлено 30 підозр.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті