Запит "Путін помер" став найпопулярнішим у гугл-трендах

Російський конспірологічний канал "Генерал СВР" (пов'язаний з істориком Валерієм Солов'єм) породив найсильнішу хвилю чуток про смерть диктатора РФ путіна, а також найпотужнішу за рік хвилю пошукових запитів про його здоров'я, свідчать дані Google Trends, - пише опозиційний російський ТК "Агентство Новости".

Телеграм-канал нагадав, що повідомлення про різке погіршення стану здоров'я путіна "Генерал СЗР" почав випускати ввечері 22 жовтня. Спочатку він повідомив про можливий серцевий напад. А 26 жовтня, як написав телеграм-канал, було зафіксовано смерть. "О 20.42 за московським часом лікарі припинили реанімацію і констатували смерть президента", - йшлося в пості. Джерело інформації канал не розкривав, але обіцяв "інформувати в міру надходження [нової] інформації".

У бесіді з "Агентством" Валерій Соловей сказав, що інформація про смерть путіна - "не точка зору, а медичний факт". За його словами, про це стало відомо від "джерел із найближчого оточення президента". Соловей уточнив, що смерть путіна приховують, а його оточення "ухвалило рішення не повідомляти про це".

Пост про можливий серцевий напад президента передрукували британський таблоїд Mirror. Коментуючи їхню публікацію, прессекретар президента Дмитро Пєсков сказав, що у путіна "все добре" зі здоров'ям, і назвав повідомлення "очевидною качкою". Mirror передрукував і повідомлення за 26 жовтня. Однак Пєсков його вже не коментував.

Але саме повідомлення про смерть Путіна викликало основний сплеск інтересу з боку інтернет-аудиторії до теми здоров'я президента. Пік запитів було зафіксовано в ніч на п'ятницю, 27 жовтня, свідчать дані Google Trends. За попередніми підрахунками сервісу, цього тижня стався найсерйозніший за рік сплеск пошукових запитів "Путін помер". Він, імовірно, не менш ніж удвічі перевищував інші піки року.

Соціальний антрополог Олександра Архипова в розмові з "Агентством" зазначила, що чутки про хворобу або смерть путіна обговорюються не перший рік. Схожа ситуація була 2015 року, коли президент зник із публічного поля на 11 днів.

Архипова зазначила, що новій хвилі чуток про смерть президента багато в чому сприяла і війна в Україні. Люди, які лояльні до влади, але не розуміють причин вторгнення, прагнуть у такий спосіб розв'язати свій когнітивний дисонанс, зазначила вона. На їхню думку, гіпотетична смерть путіна і наявність двійника може пояснити нелогічні дії влади.

"Ці чутки будуть з'являтися і далі. Як правило, чутки посилюються всередині авторитарних режимів, коли розрив між правителем і людьми дуже сильний. Коли немає ніякої ротації, коли правитель старіє і незрозуміло, що з ним відбувається, коли немає виборів і взаємодії з людьми. Ця відсутність контакту викликає відчуття, що все не так чисто", - сказала соціологиня.

В адміністрації президента, на думку Архипової, розуміють, що дедалі більша кількість чуток про смерть або хворобу путіна погано впливає на стабільність російської політичної системи, і це "не може їх не хвилювати".

Видання також нагадало, що в лютому 2023 року з витоку "Роскомнадзора" стало відомо, що російська влада стежить за постами про недуги путіна. Одна зі структур медіарегулятора збирає в таблицю з назвою "Критичний стан здоров'я президента". А у квітні "Проєкт" повідомляв, що путін користується послугами, як мінімум, 60 лікарів. У кожній поїздці його супроводжують у середньому дев'ять лікарів. Найчастіші супутники президента - лор Олексій Щеглов і хірург Євген Селіванов, автор дисертації про лікування раку щитовидної залози.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті