Запуск "Азоту" в Сєвєродонецьку, "обіцяний" окупантами, може призвести до техногенної катастрофи – Гайдай (ФОТО)

Запуск заводу "Азот" у Сєвєродонецьку, який анонсують окупанти, може призвести до техногенної катастрофи. Про це попереджає голова Луганської ОВА Сергій Гайдай у своєму Телеграм-каналі.

"Днями рашисти у своїх пропагандистських ЗМІ заявили про свої плани відновити діяльність "Сєвєродонецького "Азоту", – пише Гайдай. – Окупанти усвідомлено наражають на небезпеку сєвєродончан, змушуючи їх виходити працювати на завод".

Як підкреслюється в повідомленні, в групі компаній "Group DF", до складу якої входить завод, заявили, що це вкрай небезпечно через значні руйнації на території комбінату та неможливо без належних спеціалістів.

Уточнюється, що внаслідок ворожих обстрілів пошкоджено обидва цехи аміаку 1-А та 1-Б, цех азотної кислоти. Постраждала практично вся інфраструктура підприємства – системи водопостачання та водоочищення, система енергозабезпечення, логістичне та залізничне господарство (пошкоджено залізничне полотно, склад, вузли перевантаження), зруйновано два сховища метанолу, пошкоджено чотири сховища КАС.

Як пише Гайдай, система електропостачання "Азоту" також повністю зруйнована. Завод не може отримувати електороенергію ані від "Луганського енергетичного об’єднання" (бо пошкоджено опори та силові трансформатори у пунктах Лисичанська-110, Ювілейна, Щастя), ані від підстанції Кремінська 500 кВ (бо станцію розбито).

Крім того, руйнування системи очищення стічних вод "Азоту" (цех водопостачання) завдало значних збитків Сєвєродонецьку. До війни підприємство забезпечувало очищення 100% стічних вод міста.

При цьому, за словами Гайдая, "…орки вже розшукують в окупованому місті працівників "Азоту" та запрошують на роботу, розповідають байки, що повернуть хімзавод до життя".

Як підкреслює голова ОВА, це неможливо: "Спроба запустити виробництво з порушенням базових правил безпеки може призвести до жертв та техногенної катастрофи для всього регіону. Масштабні руйнування на заводі не сумісні з його безпечною діяльністю".

Раніше повідомлялось, що окупанти ще на почтку травня масовано продовжували обстрілювати "Азот".

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті