Затримувати громадян в умовах воєнного стану тепер можна лише на 2,5 доби. Рада ухвалила закон

Верховна Рада України прийняла закон, яким скасовується норма, за якою в умовах воєнного стану можна затримувати людину без рішення суду до 9 діб. Тепер людину не пізніше 60 годин з моменту затримання мають звільнити або доставити до суду, - повідомляє портал Верховної Ради.

Зазначається, що Верховна Рада України 27 липня 2022 року прийняла Закон України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення окремих положень досудового розслідування в умовах воєнного стану».

Зокрема, відповідними положеннями закону скасовується норма, за якою в умовах воєнного стану можна затримувати людину без рішення суду до 9 діб.

Відтепер строк затримання особи без ухвали слідчого судді, суду не може перевищувати строку, визначеного статтею 211 Кримінального процесуального кодексу України. Тобто, затриману без ухвали слідчого судді, суду людину не пізніше шістдесяти годин з моменту затримання мають звільнити або доставити до суду для розгляду клопотання про обрання стосовно неї запобіжного заходу.

Якщо в умовах воєнного стану наявні об’єктивні обставини, за яких цього зробити неможливо, то розгляд клопотання мають здійснювати із застосуванням технічних засобів (відеозв’язку) для забезпечення дистанціийної участі затриманої особи. Якщо й цього неможливо зробити, то людину повинні негайно звільнити.

Також, на час воєнного стану змінюється порядок освідування підозрюваного, свідка чи потерпілого. Для того, щоб зібрати якомога більше доказів, освідування можна пройти добровільно, а в разі відмови його проведуть примусово на підставі постанови прокурора. 

Якщо цей процес буде потребувати роздягання, то присутніми можуть бути особи тієї ж статі, за винятком лікаря. Запис відео цього процесу можливий лише за письмової згоди.

Крім того, якщо прокурор не може видати дозвіл на видачу трупа родичам через активні бойові дії, то цей обов’язок покладається на слідчого після проведення судово-медичної експертизи та встановлення причини смерті.

Закон, з поміж іншого, встановлює нову нереабілітуючу правову підставу для закриття кримінального провадження на стадії досудового розслідування, а саме: смерть особи, яка підозрюється чи обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення і стосовно якої зібрано достатньо доказів для повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, однак не було повідомлено про підозру у зв’язку з її смертю, а також містить низку інших пропозицій щодо удосконалення порядку здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану, - йдеться у повідомленні.

Статті

Країна
20.09.2024
10:13

Україна – РФ: транзитний "хід конем"

Україна намагається зберегти статус транзитера енергоресурсів для ЄС, бо його втрата дуже невигідна економічно. Проблема в тому, що транзит можливий тільки в одному випадку. Якщо постачальником цих енергоресурсів буде росія.
Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Всі статті