За ґрати на 15 років відправили зрадника, який створив агентурну мережу російського ГРУ у Дніпрі

За матеріалами СБУ 15 років за ґратами проведе зрадник, який створив агентурну мережу російського ГРУ у Дніпрі. Про це повідомили в Телеграм-каналі відомства 21 серпня.

"Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримав резидент (координатор) агентурної мережі головного управління генштабу ЗС РФ (відомого як ГРУ), яка діяла у Дніпрі, – сказано в повідомленні. – Зловмисники коригували російські ракетні удари по місту, а потім "звітували" агресору про наслідки ворожих атак".

Зазначається, що для прикриття розвідувально-підривної діяльності резидент воєнної розвідки РФ використовував свій статус голови однієї з місцевих громадських організацій. Однак це не допомогло – зловмисника та 6 учасників його групи було затримано у результаті спецоперації контррозвідки СБУ у Дніпрі у січні цього року. Ще одного учасника цієї мережі Служба безпеки затримала у серпні.

За матеріалами СБУ суд призначив резиденту російського гру 15 років тюрми.

"Як встановило слідство, злочинцем є місцевий житель, який ще на початку повномасштабного вторгнення РФ був завербований кадровим співробітником воєнної розвідки країни-агресора, – пише відомство. – Тоді він отримав завдання сформувати власну агентурну мережу і перейти в "режим очікування".

Навесні 2022 року ворожа група приступила до збору інформації про місцезнаходження і технічний стан ключових об’єктів критичної інфраструктури регіону. Серед них – енергогенеруючі підприємства, які забезпечували електропостачання до більшості житлових будинків, лікарень та промислових компаній в обласному центрі. Резидент передавав отримані від своїх інформаторів розвіддані напряму своєму "куратору" з російського гру через анонімні месенджери.

На підставі зібраних доказів ворожого поплічника визнано винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Раніше повідомлялось, що довічне ув’язнення загрожує агенту російської розвідки, який діяв під прикриттям волонтерського фонду.

Статті

Країна
20.09.2024
10:13

Україна – РФ: транзитний "хід конем"

Україна намагається зберегти статус транзитера енергоресурсів для ЄС, бо його втрата дуже невигідна економічно. Проблема в тому, що транзит можливий тільки в одному випадку. Якщо постачальником цих енергоресурсів буде росія.
Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Всі статті