З 2022 року загинули 93 працівники ДСНС, понад 50 гуманітарних працівників було вбито або поранено - МЗС

Із початку повномасштабного російського вторгнення загинули 93 працівники Державної служби України з надзвичайних ситуацій під час виконання службових обов'язків, понад 50 гуманітарних працівників було вбито або поранено. Про це повідомило МЗС України 19 серпня.

"Від початку повномасштабного російського вторгнення при виконанні службових обов’язків загинули 93 співробітники Державної служби України з надзвичайних ситуацій, ще майже 400 рятувальників дістали поранення. З лютого 2022 року внаслідок атак Росії в Україні сталося понад 150 інцидентів, які безпосередньо вплинули на гуманітарну допомогу, і понад 50 гуманітарних працівників були вбиті або поранені. У цей же період було завдано понад 60 авіаударів по гуманітарних складах", - йдеться у повідомленні.

МЗС наголошує, що трагічні цифри постійно збільшуються.

Під час панельної дискусії з нагоди Всесвітнього дня гуманітарної допомоги голова Координаційного гуманітарного центру Євген Коляда подякував за допомогу іноземним партнерам у забезпеченні необхідного для роботи волонтерів обладнання. Так, за його словами, понад 2500 гуманітарних працівників отримали страхові поліси від нещасних випадків та воєнних ризиків.

У свою чергу координатор системи ООН в Україні, гуманітарний координатор Матіас Шмале також зазначив, що не менш важливою є психологічна допомога працівникам гуманітарних організацій.

"Ми також маємо стежити за їхнім ментальним благополуччям. Ми більше фокусуємося на фізичному захисті та приділяємо менше уваги їхньому ментальному благополуччю", - зазначив він.

Віцепрем'єр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила, що для успішного захисту гуманітарних працівників та мирних мешканців має бути вироблений механізм відповідальності за порушення Міжнародного гуманітарного права.

"Кожен має знати правила і дотримуватися їх навіть під час таких жахливих воєн, які є наразі. І ось коли ми виробимо у світі механізм відповідальності за порушення таких правил, тоді кожна сторона конфлікту утримуватиметься від нападів на гуманітарні організації, утримуватиметься від знищення гуманітарних складів, які допомагають цивільному населенню, відкриватиме гуманітарні коридори і тоді цивільне населення не страждатиме так, як сьогодні страждають українці", - наголосила вона.

У пам'ять про удар по офісу ООН у Багдаді в 2003 році, який забрав життя 22 гуманітарних працівників, 19 серпня світ відзначає Всесвітній день гуманітарної допомоги.

Як повідомлялося, росіяни повторним ударом по селищу Буди на Харківщині убили поліцейського й рятувальника. 

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті