Євросоюз запровадив санкції проти українофоба Охлобистіна, путінського співака Shaman і 2 російських мільярдерів

Євросоюз заніс до чорного списку російських виконавців Ярослава Дронова (Shaman) і Поліну Гагаріну за підтримку вторгнення в Україну. Також під санкції потрапив ще один завсідник провладних мітингів, присвячених анексії Криму та інших українських регіонів, актор Іван Охлобистін, - пише The Moscow Time.

В обґрунтуванні йдеться про те, що Shaman давав концерти на окупованих територіях "у рамках розважальних заходів для Збройних сил Росії", а також брав участь у святкуванні різних ювілеїв, пов'язаних із війною. "Таким чином, Дронов підтримує дії та політику, які підривають територіальну цілісність і суверенітет України", - підкреслюють у ЄС.

Схоже обґрунтування наводиться щодо Гагаріної, яка "регулярно виступає на державних пропагандистських заходах на честь незаконної анексії чотирьох українських областей або Криму".

Говорячи про Охлобистіна, ЄС вказує, що він "відкрито підтримує провоєнну пропаганду російського уряду". Серед іншого йому інкримінують допомогу армії та сепаратистам на Донбасі. Охлобистін "активно підтримує" визнання квазіутворень "ДНР/ЛНР", а також "публічно засуджує українську державність і суверенітет", додають у ЄС.

Охлобистін також відомий тим, що ввів у сучасний побут бойовий клич опричників Івана Грозного "гойда", який ті використовували під час страт. Слово стало після промови актора на концерті на честь анексії "ДНР/ЛНР" і частин Запорізької та Херсонської областей Москві.

Також під санкції ЄС потрапили засновник Російської мідної компанії (РМК) Ігор Алтушкін і творець холдингу Aeon Роман Троценко. Першого називають "олігархом", який "фінансує підрозділ, що воює в Україні". Йдеться про штурмовий батальйон Міноборони "Урал". Також у ЄС вважають, що РМК Алтушкіна є "істотним джерелом доходу" для російського уряду, який несе відповідальність за анексію Криму і дестабілізацію України.

Троценко опинився в чорному списку практично на аналогічній підставі як "один із провідних російських підприємців, що володіє бізнесом у залізорудній і сталеливарній, вугільній, інфраструктурній та енергетичній галузях". Також ЄС вказав, що Троценко був радником президента державної компанії "Роснефть" Ігоря Сєчіна, який входить до ближнього кола Путіна.

Крім того, ЄС ввів санкції проти медіаменеджера, творця проєктів Life, Mash і Shot, спонсора WarGonzo Арама Габрелянова. Союз називає його близьким до Кремля російським пропагандистом, який поширює "фейкові новини та дезінформацію на підтримку війни". "Сам він агресивно й упереджено висловлювався проти демократично обраної влади України і завжди наголошував на своїй повній підтримці агресивної політики Росії" щодо цієї країни, підкреслюється в обґрунтуванні.

Також під санкції ЄС потрапили головком ВМФ Росії адмірал Олександр Моїсеєв, керівник Росмайна Вадим Яковенко, гендиректор АНО "Інститут розвитку інтернету" Олексій Гореславський, депутатка Мосміськдуми, екс-ведуча програми "Слабка ланка" Марія Кисельова та мати глави Чечні Рамзана Кадирова Аймані. Остання очолює Фонд імені Ахмата Кадирова, який теж занесли до чорного списку. Разом із цією організацією під обмеженнями опинилися найбільша судноплавна компанія Росії "Совкомфлот", авіаперевізники "Уральські авіалінії" і "Волга-Дніпро", міжнародний дитячий центр "Артек" і Білоруський союз молоді.

Також ЄС вніс до чорного списку 19 китайських і дев'ять турецьких компаній - за обхід санкцій проти Росії.

Статті

Країна
30.06.2024
23:00

“Ніхто не бере на себе відповідальність давати роз’яснення”, або дещо про покарання за колабораціонізм

Офіс генерального прокурора нараховує 8269 кримінальних проваджень по відносно новій статті 111-1 “Колабораційна діяльність” Кримінального кодексу. В Єдиному державному реєстрі судових рішень є вже 1694 вироки
Донбас
30.06.2024
17:00

"Режим поводився щодо цих регіонів як колоніальний..." Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продемонстрували, що цілком можуть обходитися без журналістів. Достатньо отримати з Москви готове інтерв'ю і зробити вигляд, що хтось із російських чиновників чи бізнесменів давав його саме місцевим виданням....
Країна
29.06.2024
13:50

Воєнно-туристичний сезон у Криму: як попит обернувся на спад

"Їдуть, бо дешевше, ніж курорти Краснодарського краю. Їдуть, бо їх не чекають на європейських курортах. Та й Туреччина вже не по кишені, бо там оплата у доларах", – зазначив один із туроператорів.
Всі статті