В Україну з окупації повернули ще шість дітей — Лубінець

В Україну з тимчасово окупованих територій Запорізької та Херсонської областей вдалося повернути шістьох дітей разом із родинами. Наразі вони в безпеці. Про це у Telegram 13 серпня повідомив уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець.

"Зі слів батьків, їхніх дітей змушували відвідувати російську школу та відзначати російські свята, тиснули, аби громадяни України отримали документи російського зразка. Окрім того, до родин у помешкання вривалися озброєні росіяни, які здійснювали безпідставні обшуки", — написав омбудсмен.

Він додав, що відчуття безправності, обмеженості, усвідомлення того, яке майбутнє очікує на дітей й стало поштовхом для виїзду.

Лубінець також розповів, що одна з родин вже відвідала Центр захисту прав дитини, де команда представників громадської організації, благодійного фонду та держорганів поспілкувалися з ними щодо надання необхідної допомоги.

Іншою родиною займалися працівники Офісу омбудсмена із регіонального представництва Черкаської області. Вони долучили до допомоги громадське об'єднання "Об’єднання багатодітних родин "Крила" та "Карітас-Спес Україна".

"Вкотре підкреслюю, що Україна готова до повернення кожного і надаватиме базову гуманітарну, медичну, психологічну та соціальну допомогу. А правоохоронці зафіксують всі злочини росіян, свідками чи жертвами яких стали наші діти", — сказав Лубінець.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті