В Україні перевірять всі заклади цілодобового проживання дітей з метою виявлення можливих фактів насильства щодо них чи порушення інших прав

Національній соціальній сервісній службі доручено перевірити всі заклади цілодобового проживання дітей з метою виявлення можливих фактів насильства щодо них чи порушення інших прав. Про це повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

За її словами, повідомлення про можливі факти насильства, яке відбулося в одній зі спеціальних шкіл Львівської області, шокує. Міністерка заявила про необхідність встановити всі обставини й притягнути до відповідальності усіх винуватих.

Жолнович подякувала Офісу омбудсмана та Нацсоцслужбі, що оперативно зреагували на сигнал.

"Усі діти мають навчатися і зростати в безпечному просторі. У зв'язку з тим, я доручила Нацсоцслужбі провести перевірки в усіх таких закладах, де цілодобово живуть діти, з метою виявлення можливих фактів насильства щодо них чи порушення інших прав", – наголосила міністерка.

За іі словами, що служба розробила спеціальний опитувальник, щоб в екологічний спосіб виявляти порушення, не травмуючи почуття дітей.

"В чергове хочу наголосити, що найкраще, щоб всі діти в Україні, навіть якщо вони мають особливі освітні потреби, змогли навчатися найближче до своїх домівок і щовечора повертатись додому. На жаль, наразі таких дітей змушені відправляти в спецшколи, яких лише декілька в області", – зазначила Жолнович.

Вона запропонувала розвивати інклюзивні класи в загальних школах і збільшувати кількість сімейних форм виховання в громадах.

"Тоді це будуть системні зміни, які б могли виправити проблему в усіх закладах і забезпечити нормальне виховання та розвиток усіх дітей", – резюмувала Жолнович.

Раніше, 28 вересня Лубінець заявив, що у Львівській області в дитячому навчально-реабілітаційному центрі зафіксовані можливі випадки фізичного, психологічного та сексуального насильства над дітьми.

За його даними, такі дії вчиняв директор установи. Офіс генерального прокурора повідомив про початок розслідування за фактом сексуального насильства щодо неповнолітньої особи. Того самого дня очільник Львівської ОВА Козицький заявив, що директора закладу відсторонили на час розслідування.

Статті

Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Країна
25.09.2024
14:09

Квартирний бум проти переселенців. Їдеш від війни – залишай дітей, старих та тварин

Вимушені переселенці стають легкою здобиччю для недобросовісних власників. На жаль, навіть договір не завжди може захистити орендарів.
Донецьк
23.09.2024
12:17

Перейменування на Донеччині: як у 2024 році змінювали назви, пов'язані з РФ

Вже втретє за останні 10 років населенні пункти Донецької області стикаються із необхідністю масово змінювати назви об’єктів топоніміки на своїй території.
Всі статті