В Старокостянтинові відкриють масштабну виставку для вшанування Захисників України "Слава Героям!"

1 жовтня на День Захисників України у місті Старокостянтинові відбудеться відкриття масштабної постійно діючої пересувної виставки "Слава Героям!". Про це повідомляють організатори виставки.

Виставка є частиною культурного проєкту, який об'єднав художників, учнів художньої школи та всіх небайдужих мешканців Старокостянтинова.

Мельничук Маріанна  “Портрет підполковника Віктора Волинця” (полотно, олія, 80×60 см., 2024 р).

Старокостянтинів відомий як важливий військовий пункт, особливо під час повномасштабного вторгнення. Останні 70 років у місті розміщується військова авіаційна частина. За часів Радянського Союзу тут були 63 бомбардувальна дивізія, а потім 7-й бомбардувальний полк. З 2008 року військова частина в Старокостянтинові має назву 7-ма бригада тактичної авіації імені Петра Франка. Назва - на честь сина Івана Франка, який сам був пілотом і розвивав військову авіацію. Зараз авіабаза в Старокостянтинові — одна з найбільш обладнаних у країні є і своєрідним авіаційним форпостом у боротьбі з ворогом у небі. Наша авіабригада з початку війни активно була залучена до бойових дій, зокрема до операцій з деокупації острова Зміїний і підтримання оточених бійців ЗСУ на "Азовсталі".

Ініціатива «Слава Героям!» має на меті стати живою сторінкою історії міста та України та розповість про подвиги тих, хто віддав своє життя у боротьбі з ворогом на війні – у небі, у окопах, БРТах, при гасінні пожеж. Усі картини створенні обдарованими дітьми Старокостянтинівської ОТГ та учнями дитячої художньої школи.

Створення портретів тривало майже рік. На першому етапі проекту зроблено більше 40  картин. Особливістю є те, що створені портрети це не просто зображення полеглого героя, це спроба увіковічнити емоції, біль і героїзм наших братів, батьків, сусідів, знайомих, звичайних цивільних українців, які волею долі змушені були взяти у руки зброю та стати на захист країни.

Паралельно із створення портретів відбулися художні пленери у історичних частинах Старокостянтинівщини у липні-вересні, які відобразили красу краю, його культурну спадщину та унікальні народні промисли. Пленери пройшли у мальовничих куточках Старокостянтинова, Самчиків та Старого Острополя, супроводжуючись майстер-класами з археології та самчиківського розпису.

На виставці будуть представлені роботи учнів художньої школи та юних художників міста, які висловлюють свою вдячність і шану нашим героям.

Особливістю цієї виставки є те, що всі картини будуть супроводжені спеціально написаними віршами та есе, які ніби оживляють не лише на картині, а й у слові захисника.

Крім того, на відкритті виставки буде можливість долучитися до збору коштів на підтримку армії.

Статті

Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Країна
25.09.2024
14:09

Квартирний бум проти переселенців. Їдеш від війни – залишай дітей, старих та тварин

Вимушені переселенці стають легкою здобиччю для недобросовісних власників. На жаль, навіть договір не завжди може захистити орендарів.
Донецьк
23.09.2024
12:17

Перейменування на Донеччині: як у 2024 році змінювали назви, пов'язані з РФ

Вже втретє за останні 10 років населенні пункти Донецької області стикаються із необхідністю масово змінювати назви об’єктів топоніміки на своїй території.
Всі статті