У ВР збираються підвищити податки до осені, щоб було з чого платити зарплату військовим

Закон про зміни до державного бюджету та податкові зміни мають ухвалити до вересня: інакше не можна буде виплатити грошове забезпечення військовослужбовцям. Про це заявила народна депутатка і голова парламентського комітету з питань бюджету Роксолана Підласа в інтерв'ю «Економічній правді».

За її словами, у першому кварталі 2024 року Україна не отримувала західної допомоги, тому всі закупівлі зброї відбувалися власним коштом. Для цього на початку року витрачали майже 5 мільярдів доларів, закладені на видатки з вересня до грудня.

Крім того, Верховна Рада схвалила додаткові доплати для військовослужбовців на «нулі», які становлять 70 тисяч гривень. Усе це призвело до того, що станом на зараз держбюджету не вистачає 500 мільярдів гривень.

Більшість із цієї суми — 495 мільярдів гривень — має піти на потреби оборони, зокрема зарплати військовослужбовців. Тож, якщо парламент не встигне схвалити ці зміни до вересня, то військові можуть залишитися без виплат.

Підласа пояснює: щоб у кінці вересня виплатити кошти військовим, потрібно, щоб зміни до бюджету президент підписав до середини вересня.

Тим часом податкові зміни, на думку депутатки, потрібно ухвалити до кінця серпня, щоб вони стали чинними з 1 вересня. Вона висловила сподівання, що депутати матимуть можливість схвалити ці законопроєкти в такі терміни.

Як повідомлялося, Україна планує підвищити видаткову, а також дохідну частину бюджету - до кінця року потреби країни обійдуться щонайменше в 300 мільярдів гривень. 

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті