Український удар по 4 військових летовищах РФ підтверджують джерела у спецслужбах. Серед них Саваслейка, звідки злітають МіГ-31К

Сьогодні уранці 14 серпня безпілотники атакували район аеродрому Саваслейка у Росії, звідки регулярно злітають винищувачі МіГ-31К, які є носіями ракет Кинджал. Також СБУ та Сили оборони за допомогою дронів атакували російські військові аеродроми Воронеж, Курськ та Борисоглєбськ — це найбільша одночасна атака України на летовища, - повідомляє NV з посиланням на власні джерела у спецслужбах.

Авіабаза Саваслейка розташована у Нижньогородській області РФ. Відстань від Саваслейки до кордону з Україною — близько 660 км по прямій на Google Maps.

З кадрів, які поширилися у соцмережах та локальних російських пабліках 14 серпня, видно й чути проліт безпілотників, зокрема літакового типу. Місцеві джерела повідомляли про звуки вибухів та до 10 «прильотів» по військовій авіабазі.

OSINT-аналітики та фахівці порталу Defence Express припустили, що пожежа спалахнула у районі розвантаження та зберігання паливно-мастильних матеріалів на аеродромі Саваслейка. Якщо це дійсно так, то вильоти ворожих літаків з цієї авіабази можуть бути ускладнені. Адже носії Кинджалів, літаки МіГ-31К, використовують «доволі специфічне паливо — керосин Т-6».

«Це спеціальне важке термостабільне паливо, яке призначене для виконання надзвукових польотів на великій висоті, при яких керосин нагрівається до 100−150 градусів. Формально для МіГ-31 допускається використання інших палив, наприклад, найбільш поширеного керосину РТ, але з відповідними обмеженнями на режими польоту. Наприклад, без надзвукових висотних польотів, а без них запуск Х-47 Кинжал неможливий», — пояснюють експерти Defence Express.

Джерела NV в СБУ додатково повідомили, що у ніч проти 14 серпня також було атаковано аеродроми Воронеж та Борисоглєбськ Воронезької області і Курськ Курської області РФ. За даними видання, атаку організувала СБУ та Сили оборони (Повітряні сили, ССО, Центр безпілотних систем ЗСУ, ГУР МО та інших родів військ).

Джерела також підтверджують, що це була спеціально спланована операція, щоб росіяни не могли використовувати ці аеродроми для ударів КАБами по лінії фронту та українських містах.

У російському провоєнному пабліку Fighterbomber, який ймовірно веде капітан Збройних сил РФ Ілля Туманов, відстежуючи пов’язані з авіацією події, 14 серпня також повідомлялося, що сьогодні українські сили атакували щонайменше три російських аеродроми. «Результативно на деяких», — визнав Fighterbomber.

Як повідомлялося, супутники NASA зафіксували пожежу на території російської авіабази "Саваслейка" в Нижегородській області. 

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті