Україна знищила би десятки російських Су-34 одночасно, якби не заборона США бити далекобійною зброєю - Forbes

На початку цього літа Україна мала можливість знищити десятки літаків Су-34 на одній з авіабаз РФ, але через заборону США застосовувати далекобійну зброю по російській території шанс було втрачено. Про це повідомляє Forbes, - передає Укрінформ.

«Рідкісна можливість завдати серйозного удару по інфраструктурі КАБ трапилася цього літа, коли 47-й гвардійський бомбардувальний авіаційний полк ВПС Росії розмістив десятки Су-34 із приблизно 100 наявних на озброєнні на відкритій авіабазі "Воронеж-Мальшево" на півдні Росії за 100 миль (приблизно 160 км – ред.) від кордону з Україною», — пише видання.

Як зазначають журналісти, «Воронеж-Мальшево» є досить добре захищеною базою, тому українське командування попросило у США дозволу вдарити по ній ракетами ATACMS, які практично неможливо перехопити силами ППО. Однак адміністрація президента Байдена відповіла категоричною відмовою.

Після цього Росія ухвалила рішення передислокувати Су-34 з цієї авіабази та з інших прикордонних аеродромів. «У період з другої половини червня до середини липня російські війська перемістили левову частку цінного військового майна подалі від прикордонної зони з Україною», — зазначає українська аналітична група Frontelligence Insight.

Як пише Forbes, сьогодні багато Су-34 перебувають на базах РФ за сотні миль від кордону. Вони не є невразливими для деяких типів українських дронів, які можуть літати на відстані понад 1,6 тисячі км. «Але вони захищені від більшості українських БПЛА, а також від ATACMS, найпотужніші з яких мають дальність лише трохи більш як 190 миль (300 км – ред.). Якщо Білий дім коли-небудь дасть дозвіл на удари ATACMS по російських базах, може бути вже надто пізно. Найцінніші цілі можуть опинитися занадто далеко», - наголошує видання.

Автори матеріалу додають, що кілька Су-34, а також деякі запаси КАБів, очевидно, залишаються на прикордонних аеродромах, таких як «Морозовськ». Однак, щоб припинити кампанію плануючих бомбардувань, Україні потрібно знищити десятки Су-34. І більш розумне російське дислокування ускладнює це.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті